Folytatódtak a farsangi rendezvények

0
63

Laskón különböző játékokkal tarkított jelmezbált rendeztek a legkisebbek számára, Kopácson a kézműves foglalkozás tematikája volt a farsang, a szentlászlói jelmezes mulatság pedig minden korosztálynak szólt.

A farsang vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, vagyis a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt kezdetéig (ez idén március 1-je) tart, a közel két hónapig tartó időszakba számos program, vigadalom belefér. Két hete volt a farsangi felvonulás Kopácson, múlt hétvégén pedig régiónk legnagyobb karneváli attrakciójára, a Várdaróci Kakasütésre került sor.

Ez az időszak a maszkabálok, jelmezes felvonulások ideje is, melyek elsősorban a gyerekeknek szólnak. Szervezeteink a programjaikat az érvényben lévő járványügyi előírásoknak megfelelően bonyolítják le.

Laskó

Február 22-én Laskón is „hercegnők, boszorkányok, indiánok, szuperhősök ropták a táncot”, pontosabban az ilyen jelmezekbe öltözött gyerekek, ugyanis a Laskói Ifjúsági Egyesület, hagyományaihoz híven, idén is farsangi ünnepélyt rendezett számukra. A programot a Bethlen Gábor Alap támogatta.

– Az idei maszkabálunk nagyszerű hangulatban telt, különböző játékos foglalkozásokat szerveztünk, de a résztvevő gyerekek szórakoztatásáról gondoskodott egy profi eszéki műhely is, a résztvevőket fánkkal, üdítővel és kávéval vártuk – tudtuk meg Benić Veneszától, az egyik szervezőtől.

Kopács

A kopácsi Arany János Kultúregyesület a HMDK kopácsi alapszervezetével karöltve az elmúlt időszakban is tartott alkalmi műsorokat például nemzeti ünnepeink alkalmából, de hagyományos, évente sorra kerülő rendezvény az anyák napi műsor is, valamint az egyre népszerűbb lecsófesztivál. Tartottak irodalmi és színházi esteket, könyvbemutatókat, egyéb rendezvényeket, a két éve alakult színjátszó csoportja pedig különböző tematikus napok alkalmával mutatkozik be, legutóbb a farsang jegyében gyűltek össze: jelmezbemutatót szerveztek és különböző ügyességi játékokat játszottak.

Szentlászló

Pénteken búcsúztatta a telet a szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület. Lapis Jánostól, az egyesület elnökétől megtudtuk, a járványhelyzetre való tekintettel vendégeket nem hívtak, ahhoz viszont ragaszkodtak, hogy megtartsák a farsangi mulatságot, ami régi hagyomány az egyesületükben. A szervezet tagjai a kultúrotthonban gyűltek össze, kicsik és nagyok is jelmezt viseltek, és különböző játékokra is sor került, a program vacsorával zárult, melynek természetesen a farsangi fánk is része volt.

A szentlászlóiak programját az Ernestinovói járás, valamint a járás magyar kisebbségi önkormányzata támogatta.