Folytatódik a horvát-magyar könyvtári együttműködés

292
09-knyvtrosok--5

A Pélmonostori Városi Könyvtár és a keretében működő Horvátországi Magyarok Központi Könyvtára az évek során kollegiális és baráti kapcsolatokat épített ki több magyarországi bibliotékával. Az együttműködésnek köszönhetően 2007 óta kerül sor a Könyvtárosok vendégségben elnevezésű programra, amely idén is folytatódik. A mohácsi könyvtár munkatársai a múlt héten a laskói és az újbezdáni iskolában jártak, a pélmonostori könyvtárosok pedig a mohácsi gyerekeknek tartanak foglalkozást ezen a héten.

A Könyvtárosok vendégségben  program célja, hogy megszerettessék a gyerekekkel az olvasást, a könyveket, hogy minél több verset, mesét, történetet megismerjenek, és ezáltal gazdagodjon szókincsük és tudásuk. Ugyanilyen fontos az is, hogy a gyerekek ezáltal még inkább használják anyanyelvüket, a horvátországi magyarok a magyart, a magyarországi horvátok pedig a horvátot.
Rabbi Zsolt, a magyar központi könyvtár vezetője azt mondja, nagyon örül annak, hogy a program ilyen jól működik és évről évre szélesedik is. Tavaly a mohácsi könyvtárosok is bekapcsolódtak, idén ők tartottak foglalkozásokat a laskói és az újbezdáni általános iskolás gyerekeknek. A pélmonostori könyvtár munkatársai pedig Mohácson tartanak bemutatót az ottani horvát nemzetiségű gyerekeknek.
Ezek a szép foglalkozások az ismeretszerzésen, a könyvtári munka bemutatatásán kívül szép élményben is részesítik a gyerekeket, ugyanakkor a könyvtárak és az iskolák közötti együttműködést is erősítik.

 

09-knyvtrosok--3

 

{fcomments}