Folytatódhat és kiteljesedhet a rijekai magyarok és a csepeli önkormányzat közötti kapcsolat

336
rijeka

RIJEKA – A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesülete baráti kapcsolatokat ápol a magyarországi Csepel településsel. Az ottani új vezetés egyik tagja bemutatkozó látogatásra érkezett a tengerparti városba.

A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesülete, amelynek a székhelye Rijekában van, az egyik legaktívabb tengermelléki szervezet. Se szeri, se száma az általuk szervezett programoknak, kiállításoknak, alkotótáboroknak, irodalmi esteknek. A  kikötővárosban élő többi kisebbségi szervezettel is szorosan együttműködnek, de több magyarországi önkormányzattal is baráti kapcsolatot ápolnak, többek között a csepelivel is. Rijeka és Csepel között 1997-ben testvérvárosi szerződés aláírására is sor került.

Bemutatkozó látogatás

A csepeli polgármesteri hivatal külügyi főtanácsadója január 15-én tett bemutatkozó látogatást a HMDK rijekai alapszervezetének székhelyén, átadva az új csepeli polgámester, Németh Szilárd szívélyes üdvözletét is.

– Nagyon örülünk a látogatásnak és annak, hogy a régi kapcsolat újra felélénkülhet. Elmondta, hogy bármiben számíthatunk a segítségükre, és a jövőben szorosabb együttműködést szeretnének velünk. Emellett tájékoztatott bennünket az anyaországi helyzetről, az új törvényekről – tudtam meg Viola Évától, az egyesület elnökétől.

A csepeliek már évek óta állandó szereplői a nagyhírű nemzetközi rijekai karneválnak, amelyen az idén is részt fognak venni.