Folytatódhat a szentlászlói kultúrotthon felújítása

0
341
08_kulturotthon_szentlaszlo

A MESZ csak elodázni, de megtorpedózni nem tudta a felújítást

Szentlászló – A HMDK-nak köszönhetően folytatódhat a szentlászlói kultúrotthon felújítása, így például hamarosan átadhatják a központi fűtést. A szentlászlóiak a felújítást a Zágrábból kapott támogatásból, illetve abból a 2 millió forintból fedezik, amelyet a Szülőföld Alap Egyházi, Kulturális és Média Kollégiumához benyújtott pályázaton nyertek.

A szentlászlói Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület a tulajdonosa és egyedüli fenntartója a helyi kultúrotthonnak, amelyet a kultúregyesületen kívül mindegyik, a településen működő civil szervezet használhat.

– Az utóbbi két hónapban nem igazán használhattuk a kultúrotthon emeleti termeit, de hamarosan megváltozik a helyzet, mivel befejeződik a központi fűtés beszerelése. Minden irodahelyiségbe gázkonvektort tetettünk, így ha minden jól megy, a december 19-i karácsonyi ünnepségünkre már minden olyan helyiségben, amelyet használni szoktunk, meleg lesz a HMDK-nak köszönhetően. Az országos szervezet ugyanis a horvát kormány Kisebbségi Hivatala által meghirdetetett külön pályázaton 50 ezer kúnát nyert kultúrotthonunk felújítására. Ebből tudjuk most a központi fűtés beszerelését befejezni – mondta el lapunknak Lapis János, a kultúregyesület elnöke.

De természetesen egyéb felújítanivaló is van, amiben eddig Eszék-Baranya megye, a járás és a HMDK tudott segíteni, nemrég pedig a Szülőföld Alap Egyházi, Kulturális és Média Kollégiumán nyertek 2 millió forintot.

– Idén már egyszer nyújtottunk be pályázatot a kultúrotthon további felújítási munkálataira a Szülőföld Alaphoz, de akkor a Kollégium MESZ-es tagja azt állította, hogy nincs már az épületen mit felújítani, ezért elnapolták a határozathozatalt. Az őszi kiíráson újra pályáztunk, időközben a Szülőföld Alap munkatársai terepszemlét tartottak nálunk, aminek és Kriják Krisztina kollégiumi tag támogatásának köszönhetően kedvezően bírálták el a pályázatunkat – tette hozzá Lapis János.

Azt is elmondta, amint az időjárás engedi, elkezdik a támogatás felhasználását, hogy mielőbb egy olyan épület tulajdonosai legyenek, amely valóban betölti a település kulturális központjának szerepét.