Folytatják a munkát a Nagypiszanicai Magyarok Közösségében

33

Eredményes volt az elmúlt időszak is a Nagypiszanicai Magyarok Közössége számára. Az egyesület művészeti csoportjainak számos fellépésük volt, amelyek által újabb kapcsolatokat is építettek – többek között erről is beszámoltak a hét végén tartott közgyűlésen.

A Nagypiszanicai Magyarok Közössége 2011-es megalakulása óta azon dolgozik, hogy megőrizze a település magyar kultúráját, hagyományait. Az egyesületnek van saját néptánccsoportja és zenekara is, melyek rendszeresen szerepelnek mind az anyaországi, mind a különböző horvátországi kulturális rendezvényeken, és szoros kapcsolatot ápolnak más horvátországi nemzetiségek művelődési egyesületeivel is. Több éve tart az együttműködés a magyarországi Kiskorpád településsel, így oda évenként eljárnak. De rendszeresen szerveznek egynapos anyaországi kirándulásokat is azzal a céllal, hogy az egyesület tagjai jobban megismerjék Magyarország nevezetességeit, a magyar hagyományokat, kultúrát, ezáltal is erősítve identitásukat. A nagypiszanicai magyar szervezetnek több hagyományos programja van, és rendszeresen tartanak megemlékezéseket nemzeti ünnepeink alkalmából. Ezeket a zágrábi Kisebbségi Tanács, valamint a Bethlen Gábor és a Csoóri Sándor Alap által kiírt pályázatokon elnyert támogatásokból finanszírozzák.

– Az egyesületünk táncosai rendszeresen próbálnak, folyamatos a fejlődésük, ami a Csoóri Sándor Alap támogatásának is köszönhető, amelyből koreográfust alkalmazhattunk. Egyre több felkérést kapunk, így idén is egymást érik majd a fellépések, amire büszkék vagyunk. Arra szintén, hogy a környékbeli média rendszeresen készít rólunk anyagot, nyomon követik tevékenységünket, nemrég még a magyarországi Duna Televízió Hazajáró stábja is felkeresett bennünket – mondta Berkes Zlata, a Nagypiszanicai Magyarok Közösségének elnöke, aki hozzátette, hogy az idei évre vonatkozó programtervük is hasonló, amit szeretnének maradéktalanul megvalósítani.

A közgyűlésen részt vett a Nagypiszanicai járás elöljárója, Pali Fredi is.