Folynak a munkálatok a sepsei református templomon

0
53

A horvát kulturális minisztérium 700 ezer kúnás támogatásából folytatódik a sepsei református templom további, külső és belső felújítása.

Az elmúlt évtizedekben a horvátországi magyarság által használt egyházi épületek jelentős része nagyon rossz állapotba került. Ezen épületek védelmére, felújítására a HMDK-nak már az elmúlt években is tekintélyes összeget sikerült kieszközölnie horvát és magyar állami forrásokból, így ezek többsége megújult, egy részük pedig még felújítás alatt áll.

Utóbbiak közé tartozik a sepsei református templom is. Istennek ezt a házát azután építették a sepseiek, hogy 1803-ban porig égett a régi templom az iskolával együtt. A domboldalra épített létesítmény három év alatt készült el. Az évszázadok alatt megsüllyedtek az alapjai, ezért a tornyot már az összedőlés fenyegette. A templom a HMDK közbenjárására olasz szakemberek bevonásával menekült meg 2019 nyarán. A pisai ferde toronynál is dolgozó szakértők megerősítették a torony alapjait, ezt követően elkezdődhetett az épület további felújítása. A tavalyi rekordnagyságú összeg, a 900 ezer kúna után idén is újabb nagy volumenű támogatásról döntött a horvát kulturális minisztérium, e célra most 700 ezer kúnát hagyott jóvá. A megítélt összeg azért is különösen jelentős, mert a 924 beadott pályázatból 342-t bíráltak el kedvezően, és közülük a sepsei templomnál csak Diocletianus római császár spliti mauzóleuma (1,5 millió) és a šibeniki Szent Jakab-templom (750 ezer) részesült nagyobb támogatásban. A templom szakszerű felújítási terve Magyarország kormányának a támogatásával készült.

– A projekt keretében első körben a templom belső részének felújítása folyik. Felújították a megrepedt boltíveket, bevezették az elektromos áramot, és lefestették a belső falakat. Ezenkívül új padlózatot kap a templom, és az asztalosmunkák is folyamatban vannak. Felújították az ajtókat, amelyeket, mivel műemlékvédelem alatt álló épületről van szó, eredeti állapotuknak megfelelően hoznak rendbe. Remélhetőleg hamarosan a templom külső részén is végeznek a falak vakolásával, meszelésével, ami szintén a projekt része – nyilatkozta lapunknak Varga György, a falu lelkipásztora.

„A támogatás nélkül templomunk valószínűleg összedőlne”

Amikor elmentem Sepsére, hogy készítsek néhány képet a tatarozásról, Kelemen József, az egyház gondnoka fogadott. Ő vezetett körbe, megmutatva a munka eddigi eredményeit. Látszott rajta, mennyire szívén viseli a helyi református közösség és templomuk sorsát.

– Valamikor a templomokat közadakozásból építették, újították föl, a 60-70-es években nyugat-európai egyházaktól is érkezett pénzadomány. Ma már nem így működnek a dolgok. Szívből örülök, hogy ennyi támogatást kaptunk az országtól, aminek köszönhetően megújulhat templomunk. E segítség nélkül valószínűleg néhány éven belül összedőlt volna – mondta Kelemen József, hangsúlyozva, alig várja, hogy a létesítményt újra használhassák a sepsei emberek.