Folyamatosak a fejlesztések Kórógyon

0
85

Sikeres pályázatnak köszönhetően újulnak meg Kórógy utcái, a falu tűzoltó-egyesülete pedig egy tűzoltókamionnal lett gazdagabb.

A regionális fejlesztésért és EU-támogatásokért felelős zágrábi minisztérium tavaly júniusban hirdetett infrastrukturális fejlesztési pályázatot a többségében nemzeti kisebbségek lakta települések számára. A programra Kórógy település is sikeresen pályázott, 300 ezer kúna támogatást nyert el a falu két utcája, a Milica Križan teljes és a Silaš utca részleges felújítására. Mivel nem nyerték el a teljes megpályázott összeget, a hiányzó részt, mintegy 200 ezer kúnát a Tordincei járás finanszírozta.

A többségében kisebbségek által lakott települések számára kiírt pályázatot minden évben meghirdetik.

– A programnak köszönhetően korábban is történtek felújítások a faluban, illetve most folytathatjuk falunk fejlesztését, reméljük, idén is sikeresen pályázunk majd, hiszen vannak még felújításra váró részek Kórógyon – nyilatkozta lapunknak Cserepes Zoltán, a Tordincei járás magyar elöljáró-helyettese, megjegyezve, a mostani projektben szereplő két utca a falu mintegy negyedét alkotja. 

Megújult a tűzoltószervezet

Kórógynak nagy múlttal rendelkező önkéntes tűzoltó-egyesülete is van, idén 95 éve, hogy megalapították.

Valamikor a vidék legjobban felszerelt egyesülete voltak, rendszeresen jártak továbbképzésekre, és új szertárt is építettek az 50-es évek végén. A 91’-es háború véget vetett aktív tevékenységüknek, az épületet kifosztották, de a menekültségből való hazatérés után visszaállt a rend az egyesület háza táján. Eszköztáruk felújításához sok segítséget kaptak, többek között Jankovics Róbert parlamenti képviselőnktől is.

Most ismét segítségre szorult az egyesület, „veterán” tűzoltókamionjuk ugyanis mostanra teljesen leamortizálódott, nem érdemes javítani, így a műszaki vizsgán sem felelne meg. 

A kórógyi tűzoltók ezért segítséget kértek Vukovár-Szerém megye tűzoltóságától, amely a gradištei szervezethez irányította őket.

– A gradištei tűzoltók odaajándékozták egyesületünknek egyik tűzoltókamionjukat, ami természetesen nem új, de jó állapotban van, tudunk vele dolgozni, ami nagyon fontos, ugyanis minden tűzoltószervezetnek rendelkeznie kell kamionnal – nyilatkozta lapunknak Ambrus Attila, az egyesület elnöke.

Hozzátette, a Mercedes márkájú kamionnak nincs víztartálya, de van rajta tűzcsapra csatlakoztatható pumpa és egyéb felszerelés, a meglévő eszközökkel összekombinálva kielégíti az egyesület igényeit. 

Ambrus Attilától megtudtuk, elégedettek jelenlegi helyzetükkel, a járás vezetősége támogatja munkájukat, felismerték, szükség van az önkéntes tűzoltókra.

Az egyesületnek jelenleg harmincnyolc aktív tagja van, ezenkívül vannak idősebb, tiszteletbeli tagjaik is, utánpótlásra viszont szükség volna.