Fókuszban a gazdaságfejlesztés – Kormánybiztosi látogatás a HMDK-nál

0
48

Múlt csütörtökön a HMDK bellyei székházába tett munkalátogatást Móring József Attila, a dél-dunántúli régió fejlődéséért felelős kormánybiztos.

Régi barátként fogadták a HMDK-nál Móring József Attilát, aki az ötödik Orbán-kormányban a  dél-dunántúli régió fejlődéséért felelős kormánybiztos.

– A dél-dunántúli régióra azt szoktuk mondani, hogy „az ország szíve, aranya, Somogy, Tolna, Baranya“. A fejlesztési elképzeléseket úgy kell megfogalmazni, hogy az ötletek és ezeknek a hatásai ne érjenek véget a határnál, hanem közösen próbáljunk meg olyan projekteket véghezvinni, amelyekkel növeljük a határ átjárhatóságát, hogy az mindannyiunk számára előnyös legyen. Nagyon örülök, hogy ilyen gyorsan össze tudtuk hozni ezt a találkozót, az pedig különösen figyelemre méltó, hogy régi barátokkal ültem egy asztalhoz. Egy konkrétumról már egyeztettünk is, Eszéken is van egy repülőtér, amit fejleszteni szándékoznak a tulajdonosai, és a pécs-pogányi reptér fejlesztési elképzeléseit is az elmúlt hetekben „porolták le“. Azt gondolom, hogyha ezt a kettőt ügyesen összehangoljuk, akkor ez a két projekt erősíteni fogja egymást – nyilatkozta a munkatárgyalást követően Móring József Attila.

Jankovics Róbert és Móring József Attila

A kormánybiztost és munkatársait Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, valamint Andócsi János, a szervezet alelnöke fogadta.

– Örülünk a kormánybiztos úr látogatásának, akivel regionális fejlesztésekről és lehetőségekről egyeztettünk. Úgy látom, hogy ez a magyar oldalon már megvan. Bízom abban, hogy a szlavóniai oldalról és a Drávaszögben is lesz fogadókészség azokra a fejlesztési koncepciókra, amelyeket Móring úr felvázolt. Mi elmondtuk, hogy az itteni magyarságnak tényleg létérdeke, hogy a gazdasági koncepció minél erősebb legyen, hiszen nemcsak az iskola, nemcsak a nyelv, hanem a gazdaság is nagyon fontos ahhoz, hogy mi Horvátországban érvényesülni tudjunk. Ezért fontos a reptérről, az EGTC-kről, a határon átnyúló uniós gazdasági programokról beszélni. – mondta Andócsi János, a HMDK alelnöke.