Fölszállott a páva 2014

0
193
Prbn2012

A jelentkezés lezárult, kezdődhetnek a területi válogatók

Lezárult a jelentkezés a Fölszállott a páva 2014 tehetségkutatóra. A verseny jelentkezési lapját idén 291 produkció töltötte ki, ami a csoportos produkciók teljes létszámával együtt több, mint 1500 személyt jelent. Az első területi válogatót június 16-án rendezik.

Május 19-én éjfélkor zárult a Fölszállott a páva 2014 tehetségkutató vetélkedő meghosszabbított jelentkezési határideje. A versenyt az MTVA és a Hagyományok Háza április elején másodszor hirdette meg 16 és 35 év közötti fiataloknak, négy kategóriában. A felhívásra 291 formáció nevezett be. A legnépszerűbb az énekes szólista kategória volt, erre 114 nevezés érkezett. A vetélkedőben emellett 42 táncos szólista, 28 táncospár és 51 néptáncegyüttes, továbbá 26 zenekar, 24 hangszeres szólista és 6 énekegyüttes próbál szerencsét.

Az elmúlt két hétben a beküldött demó-anyagok alapján a zsűri 261 előadó és együttes produkciót érdemesített a területi válogatókon való részvételre. A Fölszállott a páva elmúlt évi versenysorozata magasra tette a mércét; az előválogatást végző zsűri az idei jelöltek teljesítményét is kiválónak minősítette. A számok nyelvén: a tavalyi 190 sikertelen jelentkezővel szemben idén csupán 30 produkciót utasítottak el.

„Az első alkalommal megrendezett verseny alapján határozta el a csoport, hogy benevez a tehetségkutatóra – indokolta döntését a székesfehérvári Alba Regia Táncegyüttes. ­– Különösen szimpatikus volt a verseny fesztiválhangulata és baráti légköre.”

Nagy nevekben most sincs hiány, a Bartók Táncegyüttes például hiteles folklóranyag korszerű színpadi művekben való bemutatását tűzte ki céljául.

A nyolc területi válogató közül az elsőt június 16-án a Hagyományok Házában rendezik, a további területi versenyeket két turnusban tartják. A nyári helyszínek: június 22-én Révkomárom, június 29-én Szentegyháza, július 6-án pedig Hódmezővásárhely. A második csoportban ősszel Válaszúton, Nyíregyházán, Vácott és Kaposváron mérik össze tudásukat a versenyzők. A területi rendezvények nyilvánosak, a szervezők és a versenyzők szeretettel várják az érdeklődőket.

Mindegyik válogatóról 40 perces film készül, amelyet a közmédia januárban, a Fölszállott a páva 2014 indításaként tűz műsorára.

 

{fcomments}