Fiumei Magyar Napok (FMN): a magyar értékeket közvetítették a többségi nemzet felé

0
57

Hétvégén került sor a sorrendben 5. Fiumei Magyar Napokra a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei alapszervezete szervezésében. A rendezvénysorozat célja, hogy a tengerparti kikötőváros horvát és más nemzetiségű lakosaihoz közelebb hozzák a magyar kultúrát és hagyományokat, a két nemzet 800 éves közös múltját.

Az FMN keretében október 4. és 13. között szabadtéri kiállítást rendeztek a Rijekai Magyar Nyelvi Lektorátussal közösen „Nem csak a rigójancsi… Magyarország kiemelkedő értékei” címmel, melynek megnyitóján Dezső János, a zágrábi Liszt Intézet igazgatója azt hangsúlyozta, a tárlat célja, hogy minél többet megtudjon a másikról, s ezáltal közelebb kerüljön egymáshoz a két nemzet. Dezső arról is beszélt, történelmi tapasztalat, hogy a politikai-kereskedelmi kapcsolatok akkor voltak legerősebbek a horvátok és a magyarok között, amikor kulturális téren is erősek voltak a kötelékek.

A kiállítást Baričević-Tamaskó Eszter, a Rijekai Magyar Nyelvi Lektorátus munkatársa rendezte. A fókuszt nemzetünk gasztronómiájára helyezték, de nagy hangsúlyt kapott Magyarország földrajza, történelme is.

Az FMN központi programjára a város sétálóutcájában került sor, ahol kirakodóvásárral, gasztronómiai bemutatóval várták a magyar termékek iránt érdeklődőket.

Szombat délután élőzenés magyar táncházat rendeztek „Táncol a város” szlogennel. A táncházon részt vett a szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület tánccsoportja, valamint a kerepesi (Magyarország) Aranyeső – Ezüst Évek Egyesület együttese is. A táncház résztvevőit Goran Palčevski, Rijeka város alpolgármestere köszöntötte.

Este megtartották a hagyományos magyar bált, melynek a Hotel Bonavia adott helyet.

A bál előtti kultúrműsort Baričević-Tamaskó Eszter nyitotta meg, majd Šibalin Klepac Zdenka, a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei alapszervezetének elnöke a házigazdák nevében köszöntötte a vendégeket.

Vukić Zoran rijekai magyar tiszteletbeli konzul és Dezső János is felszólalt, majd a fellépők következtek a színpadon: szentlászlói tánccsoportunk adott elő egy koreográfiát, utána pedig a Kopácsi Alkalmi Zenekar koncertje következett.

– A Fiumei Magyar Napok egyesületünk legjelentősebb programja, megszervezése nagy öröm minden tagunk számára, egész évben ezt a rendezvényt várjuk. Elsősorban azért, mert itt, Rijekában ritkán van lehetőségünk magyar népzenét és néptáncot látni, hallani – nyilatkozta lapunknak Šibalin Klepac Zdenka.

Vasárnap a zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör gyermek citera- és néptánccsoportjának előadására került sor, illetve a magyar borokból tartottak bemutatót és kóstolót. A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei alapszervezete is kiállította kiadványait, az egyesület standján a magyar gasztronómiából is ízelítőt adtak.

A rendezvényt többek között a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium, a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Tengermelléki-fennsíki megye támogatta.