Fiumei magyar napok: elkezdődött az eseménysorozat

Múlt héten kezdődött a sorrendben 6. Fiumei Magyar Napok a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesülete szervezésében. A rendezvénysorozat célja, hogy a tengerparti kikötőváros horvát és más nemzetiségű lakosaihoz közelebb vigyék a magyar kultúrát és hagyományokat.

A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesülete az egyik legrégebb óta működő alapszervezet. Két éve sikerült saját székházba költözniük, a szecessziós stílusban épült, impozáns Anna-villa ad helyet az egyesület programjainak, itt kezdődött el múlt pénteken egy magyar film vetítésével a 6. Fiumei Magyar Napok. Majd a program kedden, november 15-én délután az egyesület festészeti szekciójának A végtelenbe vezető nyom elnevezésű tárlatmegnyitójával folytatódott a rijekai városi könyvtár olvasótermében.

Az eseményt Šibalin Klepac Zdenka, a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének elnöke és Medanić Erika, a festőszekció vezetője nyitotta meg. Elmondták, hogy a szekció tagjai hetente egy alkalommal jönnek össze, amikor is sok szép alkotás születik, amelyeket igyekeznek minél nagyobb körben megmutatni.

A kiállításon részt vett Jankovics Róbert parlamenti képviselő, a HMDK elnöke is.

A Fiumei Magyar Napok program magyar nyelvű szentmisével folytatódik és magyar bállal zárul.

Az eseménysorozatot a zágrábi Kisebbségi Tanács, a Tengermelléki-fennsíki megye, a Bethlen Gábor Alap és a Tengermelléki-fennsíki megye magyar kisebbségi képviselője támogatja.