Fiume magyar korszakának történetét mutatják be egy programsorozattal

0
171
Fotó: Tutek-Hajnal Fanni

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a fiumei Városi Múzeum közös szervezésében Fiumében nagyszabású kiállítás keretében mutatják be az Adria-parti város magyar korszakának történetét. A kiállítás fókuszában a város modernizációja, a tengeri kereskedelem, a gazdaság és a turizmus fejlődése áll.

A fiumei kikötőről és az egykori fiumei magyar kereskedelmi tengerészetről tavaly a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, valamint a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum mutatott be sikeres kiállítást Budapesten. A tárlatot most a Fiumei Városi Múzeum gyűjteményével és horvát tengerparti magángyűjtők anyagaival egészítették ki. Több mint 200 műtárgy közel 900 négyzetméteren mutatja be Fiume városának és kikötőjének fejlődését 1868 és 1920 között.

Fotó: Tutek-Hajnal Fanni

A kiállított tárgyak között olyan páratlan darabok is láthatók lesznek, mint az 1896-os millenniumi ünnepségekre Fiuméből küldött eredeti hajómodellek. Hasonló korú az az Adria-lobogó, ami egykor az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Részvénytársaság gőzhajóin lengett, és mindössze két példánya maradt fenn. A kiállítás azt mutatja be, hogy Fiume városa és kikötője hogyan fejlődött a Budapest–Fiume vasút, majd a magyar állami kikötőfejlesztésnek köszönhetően, és hogyan született meg a helyi kereskedő-vállalkozó polgársággal való szoros együttműködésben a modern kikötőváros.

Fiume az első világháború előtti időkben Európa 10. legnagyobb forgalmú kikötőjévé fejlődött, jelentős kereskedelmi forgalmat bonyolított le, amire meghatározó iparágak és egyre fontosabbá váló turizmus épült ki a városban.

A kiállítást július 12-én nyitják meg a Rijekai Városi Múzeum kiállítótermében, és szeptember 13-ig lesz látogatható, így a városban nyaraló magyar turisták is megtekinthetik a horvát és magyar kurátorok által készített tárlatot.

Kiegészítve és támogatva a kiállítást, 2022. június 30. és július 14. között a Rijekai Egyetem Magyar Nyelvi Lektorátusa közreműködésével magyar gasztronómiai bemutatókat, valamint zenei estet is szerveznek „Hungarikumok Fiumében” címmel, ahol a gasztronómián és a zenén keresztül megidézik a 20. század eleji pezsgő kikötőváros idilli mindennapjait, és ezzel a helyi lakosság is közelebb kerülhet Magyarországhoz és a magyar kultúrához, a hungarikumokhoz.

Fotó: Tutek-Hajnal Fanni

Július 12-én a kiállítás megnyitója alkalmából a Rijekai Városi Múzeum és az egykori Kormányzói Palota kertjében hungarikumbemutató lesz a magyar Agrárminisztérium támogatásával. Július 12–14. között pedig a magyar épületek egyik szimbólumának számító Hotel Continentalban magyar gasztronapokat tartanak. A programsorozat alatt a hangsúly a kiváló minőségű, egyedi magyar ételek, italok és alapanyagok bemutatásán van, amelyek a hungarikum védjegyet is viselik.

Könyvbemutató a fiumei kikötőről

A kísérő programsorozat a fiumei kikötő 1868–1921 közötti történetét bemutató horvát-olasz nyelvű könyv bemutatójával kezdődött június 30-án a Hotel Continentalban, amelyet a Rijekai Egyetem Magyar Nyelvi Lektorátusa Vendégoktatók a magyar kultúráért programja keretében, Magyarország Zágrábi Nagykövetsége támogatásával szervezett. Dr. Pelles Márton és dr. Zsigmond Gábor első könyvének, A fiumei magyar kereskedelmi tengerészet története 1868 – 1918 között c. munkájának bővített kiadása 2021 decemberében látott napvilágot, majd 2022 júniusában adták ki a kötet horvát és olasz fordítását. A könyv horvát szakmai lektora a várostörténeti munkáiról, könyveiről és kiállításairól is jól ismert Ervin Dubrović, a városi múzeum igazgatója. A kiállításról a megnyitó után külön angol–horvát–magyar nyelvű katalógust is készítenek. A tárlat szintén angol–horvát–magyar nyelven készült.

Fotó: Tutek-Hajnal Fanni