Fiume magyar emlékezete

291
09-fiume-kialltas

Rijeka –  A fenti címmel nyílt kiállítás december 1-jén a rijekai  városi múzeumban az intézmény és a budapesti Balassi Intézet szervezésében. A kiállítás megnyitóján részt vett Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is, aki másnap a tengermelléki magyar szervezetek képviselőivel is találkozott Rijeka város magyar kisebbségi önkormányzatának a székhelyén.

A város egyszerre horvát, magyar és olasz, de nekünk, magyaroknak nagyon sokat mond: Fiume a tengerpart, „a magyar korona gyöngye”, corpus separatum, a Fiumei Kormányzóság székhelye, a hely, ahová Széchenyi Pestről vasutat álmodott, és ahol Kádár János született –  mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Fiume magyar emlékezete című kiállítás megnyitóján.

A megnyitó közönségét rijekai magyarok és más nemzetiségű polgárok alkották. Az egybegyűltekhez Ervin Dubrović, a városi múzeum igazgatója, dr. Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója, Vojko Obersnel, Rijeka polgármestere és Skultéty Csaba, a gyűjtemény adományozója.

 

A kiállítás előzménye

Skultéty Csaba családi indíttatásból több évtizede gyűjti Fiume magyar múltjának az emlékeit.  A gyűjtemény tárgyai között emléktárgyak, dobozok, kereskedelmi cikkek, a Tengerészeti Akadémián végzett tisztek és tiszthelyettesek tőre, díszkardok, sok-sok fotó tanúskodik Fiume sokszínűségéről.  A korabeli híradórészletekből, később készült filmanyagokból pedig az Országos Széchényi Könyvtár Történelmi Dokumentumtára munkatársainak köszönhetően egy film is készült. A műtárgy-együttest az Országos Széchényi Könyvtár 2009-ben megvásárolta, tárgyi része pedig a Magyar Iparművészeti Múzeum gyűjteményébe került.

 

Navracsics Tibor találkozott a tengermelléki magyarokkal is

Navracsics Tibor  dr. Iván Gábor nagykövet és Magyar József, a nagykövetség első beosztottjának a társaságában  december 2-án ellátogatott  Rijeka város magyar kisebbségi önkormányzatának a székhelyére is, ahol  találkozott a tengermelléki magyar szervezetek képviselőivel.

– Nagyon  örülünk, hogy meghívtak bennünket a kiállításra, és hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel is találkozhattunk, aki meghallgatta beszámolónkat, gondjainkat, és segítséget is ígért – nyilatkozta Viola Éva, a HMDK Tengermelléki-Fennsíki megyei egyesületének  elnöke.

09-fiume--2