Fiume és Galway lett Európa kulturális fővárosa

0
37

Az idei évben Fiume (Rijeka), illetve az írországi Galway Európa kulturális fővárosa. Ez az első alkalom, hogy egy horvátországi város is megkapta ezt a címet, ezért az ország számára ennek különös jelentősége van.

Írországban Galway előtt a szóban forgó titulust birtokolta már Dublin és Cork is.

A horvát kikötőváros kulturális fővárossá avatására február első napján került sor a városi színházban, majd pedig a kikötőben. Utóbbi fontos helyszíne az egész tematikus évnek, a legtöbb rendezvényt is itt tartják majd. A Magyar Királyság valamikori gyöngyszeme, az egykori egyetlen magyar kikötőváros 2020-ban mintegy 300 kulturális programnak és 600 egyéni rendezvénynek lesz a helyszíne, ezekben 300 partnerszervezet és művész vesz részt több mint 55 országból.

A rendezvények fő témái Fiume és a kortárs Európa identitásának összefonódása, a víz, a munka és a migráció. Ám a város vitathatatlan magyar múltja rejtve marad az érdeklődők előtt, ugyanis valamiért a szervezők annak ismertetését nem találták fontosnak. A hagyományosan Horvátország legbaloldaliabb városaként is ismert Fiume 140 millió kúna vissza nem térítendő támogatást is kapott az Európai Uniótól különböző épületek és helyszínek felújítására, egyebek között Josip Broz Tito Galeb (Sirály) nevű hajójának múzeummá alakítására is. Port kavart a médiában, hogy számos horvát művész egyfajta jugoszláv, illetve kommunista szellemben próbálja meg kifejezni érzéseit, amit nem mindenki fog díjazni az országban. Mindezek ellenére temérdek érdekes program várja az érdeklődőket az év hátralevő tizenegy hónapjában, melyek miatt érdemes lehet idei nyaralásunk helyszínéül az Adria északi részét választani. Ha mégsem sikerülne idén eljutnunk Fiumébe, ne csüggedjünk, hiszen jövőre sem kell messze mennünk, ugyanis Temesvár, Újvidék és a görögországi Elefszina lesznek Európa kulturális fővárosai.