Fidesz-kongresszus Budapesten: újra Orbán Viktort választották meg a Fidesz elnökének

46
Fotó: MTI

Mintegy másfél ezer küldött és legalább ugyanennyi vendég részvételével Budapesten, a Hungexpón tartotta 30. kongresszusát a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség politikai párt, kormánypárt, melynek élére a tagság ismét Orbán Viktort választotta meg. Az eseményen meghívott vendégként Jankovics Róbert, a HMDK elnöke is részt vett.

– Jó érzés egy olyan közösséghez tartozni, amihez fogható nincsen a kontinensen. A Fidesz mára egy megkerülhetetlen nemzetközi tényező – fogalmazott Varga Judit a Fidesz tisztújító kongresszusán. Az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke és Szita Károly, Kaposvár polgármestere volt a kongresszus házigazdája.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke beszédében leszögezte: a két párt szövetsége a magyar történelem és az Európai Unió legsikeresebb politikai formációja.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke közölte: a jövő év nem csak arról szól, hogy hány képviselőnk lesz Brüsszelben vagy Bukarestben. – Az átrendeződéseknek a magyarok nem lehetnek vesztesei. Ma azt látjuk, hogy a régióban kettős mérce van Magyarországgal, valamint a Romániában élő magyarokkal szemben is – jegyezte meg.

Beszédet mondott még többet között Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a Fidesz választmánynak elnöke, Kubatov Gábor, a Fidesz ügyvezető alelnöke, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselője, a párt egyik alelnöke, Nagy István agrárminiszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is.

Majd az elnök és a négy alelnök, valamint a pártbizottsági vezetők személyéről döntött a Fidesz harmincadik, tisztújító kongresszusa. 

Orbán Viktort egyedüli indulóként választották meg ismét, két évig újból ő a Fidesz elnöke, ami pedig az alelnököket illeti, köztük sem történt változás, a tisztségbe Kósa Lajos volt debreceni polgármestert, Kubatov Gábor pártigazgatót, Gál Kinga EP-képviselőt és Németh Szilárd rezsibiztost választották meg újra.

Orbán Viktor 1993-2000 között, illetve 2003 óta megszakítás nélkül a Fidesz elnöke, legutóbb két éve, a 2021 novemberében tartott tisztújító kongresszuson választották újra pártelnöknek.

Orbán Viktor azzal kezdte beszédét, a bizalom megtisztelő, ennyi idő után is az, megtisztelő, hogy ismét őrá bízták a feladatot, hogy vezesse az ország, sőt Európa „legsikeresebb és legerősebb politikai közösségét, a Fideszt; ami az odaadásomat illeti, nem fogtok csalódni” – mondta.

– Az igazat megvallva, sejtettem, hogy így lesz. Nem veszett ki belőlem az alázat, nem az alázat hiánya mondatja ezt velem, hanem a józan ész. Menet közben nem cserélünk lovat – fogalmazott a pártelnök.

A kormányfő azzal folytatta, hogy a ciklus középső szakaszában vannak, ilyenkor „nem váltanak lovat”, különösen akkor nem, ha jó irányba húz, és van még benne szufla, jelentem a kongresszusnak: a kormányban és bennem is van még szufla bőven, ezzel a következő 2,5 évet biztosan végig tudjuk csinálni. Aztán a 2025-ben esedékes kongresszuson meg majd döntünk a hogyan továbbról. Segítendő a potenciális aspiránsok mérlegelését, előre jelzem, továbbra is a legjobb korban vagyok, sőt úgy tervezem, hogy 2025-re is a legjobb korban, a legjobb karban leszek – mondta.

Őri László, Nagy Feró, Szili Katalin, Jankovics Róbert és Jakab István

Jankovics Róbert gratulált Orbán Viktor újraválasztásához

Az újraválasztáshoz Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, a HMDK elnöke személyesen és levélben is gratulált Orbán Viktornak.