Fesztivál a téli hagyományok és a barátkozás jegyében

0
85

A Kopácson egykoron dívott téli hagyományok ápolása céljából gyűltek össze a résztvevők a hét végén, a kétnapos program egyik része a disznótoros szokások felelevenítése volt. Négy ország hét böllércsapata – Székelyudvarhely (Erdély), Kupuszina (Vajdaság) Kistartcsa (Magyarország), Szentlászló, Várdaróc, Laskó és Kopács (Horvátország) – mutatta be, hogy náluk hogyan készítik a különböző disznótoros finomságokat.

Farahó Zsolt, az esemény főszervezője, a HMDK kopácsi alapszervezetének az elnöke elmondta, harmadik alkalommal került sor e rendezvényükre, amelynek a versengés és hagyományápolás mellett az a célja, hogy összehozza a különböző térségek képviselőit úgy, hogy közben a régi téli ünnepkör legjellemzőbb szokásait is bemutatják.

Négy ország hét böllércsapata mutatta be, hogy náluk hogyan készítik a különböző disznótoros finomságokat, de láthattuk a viseletüket is, kiállított tárgyaik révén pedig a népművészetükbe is betekintést lehetett nyerni.

Vannak visszajáró vendégeink és olyanok is, akik először vettek részt a rendezvényünkön. A legtávolabbról, vagyis a Székelyudvarhelyről érkezett csapat tagjai 800 kilométert utaztak – mondta Farahó Zsolt.

A nap folyamán a zsűri és a nézelődők is nyomon követhették a különböző tájegységek csapatainak munkafolyamatait. Sokan gyűltek össze, amikor a szentlászlóiak az egykor kihagyhatatlan szalmás perzseléssel szabadították meg szőrzetétől a sertést.

Kolbász minden asztalnál készült, ízvilágban és kinézetben a székelyudvarhelyi csapaté tért el leginkább a többiekétől, csak ők nem használtak fűszerpaprikát a készítéséhez. Savanyúlevest, töltött káposztát és húslevest is főztek, hurka és svargli (disznósajt) már nem minden csapatnál volt. A zsírt a kopácsiak sütötték ki, a kopácsi vadászok csapata pedig egy vaddisznót is feldolgozott.

A csapatoknál előkerültek az otthonról hozott finomságok, és persze a disznóvágás elmaradhatatlan tartozéka, a pálinka is. A bellyei HMDK tagjai délelőtt folyamatosan lángossal kínálták az embereket, délután pedig több tucat fánkot sütöttek. Egy külön sátor alatt pedig forralt bort kínáltak a disznótoros sokadalomnak.

A zsűrinek idén sem volt könnyű dolga, akadt mit kóstolnia, de erről a versenyről minden csapat győztesként távozott, mindenki nyert, hiszen számos kategóriában osztottak díjakat.

Elértük a célunkat, „életben tartjuk” a téli hagyományokat, és az ilyen rendezvényeknek közösségépítő erejük is van. Sikerült megmozgatnunk a falu apraját és nagyját – mondta Farahó Zsolt, aki közölte azt is, hogy nagyon sokan segítették a rendezvényt, nélkülük biztosan nem lett volna ilyen sikeres.

Az eseményt a HMDK kopácsi alapszervezetének lelkes csapata hozta tető alá, a támogatók pedig a Bethlen Gábor Alap, a Bellyei járás és a HMDK voltak.