Fesztivál a néptánc és pálinka jegyében

0
299
DSC_0004

A Várdaróc Magyar Kultúregyesület immár hatodik alkalommal rendezett néptáncfesztivált, amelyen a horvátországi együttesek mellett magyarországi és vajdasági vendégfellépők is bemutatkoztak. A rendezvényt negyedik éve a várdaróci Helyi Választmány által szervezett pálinkafesztivállal együtt tartják, így a látogatók a helyi és környékbeli pálinkafőzők kisüstijeit is megkóstolhatták az augusztus 24-i rendezvényen.

A Várdaróc Magyar Kultúregyesület néhány évvel ezelőtt azzal a céllal hívta életre ezt a fesztivált, hogy vendégül láthassa azokat a tánccsoportokat, egyesületeket, amelyeknek a rendezvényein rendszeresen fellépnek. Várdaróc régóta ismert pálinkájáról, valamikor itt volt a vidék legtöbb szilvafája, így hagyományápolási szándékkal négy évvel ezelőtt az esemény pálinkafesztivállal is bővült. A látogatók különbözőfajta kisüstiket ízlelhettek, és a pálinkafőzés mozzanatait is megismerhették.

 

Három országból 300 fellépő

A rendezvény délután kezdődött – sorra teltek meg a standok kézműves portékákkal. Cigánypecsenye- és pálinkaillat lengte be a kultúrotthon mögötti teret, ahova sorra érkeztek az emberek, akiket a kórógyi Öregfiúk zenészei szórakoztattak. A hirtelen jött zápor csak a  gyülekezést zavarta meg, a jókedv és a vidám hangulat utána is megmaradt.

A művészeti együttesek tagjai a templom előtt gyülekeztek, majd a táncos-énekes menet hangulatfokozó szándékkal bevonult a faluközpontba. Aztán az óriássátor alatt kezdetét vette a táncfesztivál. Elsőként Micheli Zsolt, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület elnöke és Željko Cickaj, a Bellyei járás elöljárója köszöntötte az egybegyűlteket. Majd a színpadon a hazai együttesek mellett sorra mutatkoztak be a szentlászlói, a laskói, a dályhegyi, az ivanovci, a kiskőszegi, a csúzai és bellyei népi tánccsoportok. Várdaróc magyarországi testvértelepülésének, Birjánnak a táncosai rendszeres szereplői a daróci rendezvényeknek, ők híres üveges táncukat mutatták be, a vajdasági Bogaras Búzavirág citerazenekara és kórusa pedig először lépett itt fel. A műsor zárásaként a maglódi (Magyarország) Kacamajka Táncegyüttes adott fergeteges ízelítőt az általuk táncolt számos koreográfiából.

– Minden évben igyekszünk valami újat is mutatni a várdaróci közönségnek. Maglód településsel, a Maglódi Polgári Körrel régóta nagyon jó kapcsolatot ápolunk. A saját farsangi rendezvényükön lépett fel a Kacamajka táncegyüttes, akkor is egy fantasztikus produkciót láthattunk tőlük, most úgy tűnt, hogy a várdaróci közönséget is lenyűgözték – nyilatkozta Micheli Zsolt, Várdaróc polgármestere.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével De Blasio Antonio, Magyarország eszéki főkonzulja és Jakab Sándor, a HMDK elnöke is.

A fesztivál a Kopácsi Alkalmi Zenekar muzsikájára késő éjszakáig tartó utcabállal ért véget. A rendezvényeket a Bethlen Gábor Alap, a Bellyei járás, a Bellyei járás Turisztikai Közössége, a HMDK és a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.

 

{fcomments}