Festőtábor, kiállítás és magyar filmnapok az októberi forradalom jegyében

0
157
11-mvsztbor-1

Pélmonostor –  A HMDK pélmonostori alapszervezete egy hétnapos kiállítással és filmvetítéssel emlékezett meg az 1956-os eseményekről.

Az 1956-os magyar forradalom a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A HMDK pélmonostori alapszervezete az évforduló tiszteletére egy amatőr festőtábort szervezett, valamint a Baranya filmklubbal közösen idén is megrendezték a magyar filmnapokat.

– Az idén bővebb programmal készültünk, mint tavaly. Természetesen a megemlékezést lehetőségeinkhez és az igényekhez alkalmaztuk: a baranyai magyar ajkú művészek részvételével festőtábort szervezetünk, amelynek a témája az 56-os forradalom volt. Az ott készült festményeket a székhelyünkön tekintheti meg majd a közönség ezen a héten. Valamint október 17. és 21. között magyar filmnapokat is szervezetünk, a pélmonostori székhelyű Baranya fotó- és videoklub elnöke, Kucsera Dezső segítségével – nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert, a HMDK pélmonostori szervezetének alelnöke.

 

Hétvégi festőtábor

A hét végi tábor munkájában Keresztes Árpád, Petrik László, Pacl Ábri Judit, Jáger János, Csegár Irén, Molnár Ibolya, Bosnyák András és Vidović Mária, valamint Horvát Adrián vett részt.

–  Nagyon örültem a lehetőségnek, hogy egy ilyen jó csapattal én is részt vehettem ebben a táborban, ahol megszülettek az októberi magyar forradalom ihlette alkotásaink. Régóta szenvedélyem a festészet, és bízom benne, hogy a kollégákkal való együttműködéssel folytatódik tovább a kapcsolat – nyilatkozta Horvát Adrián, aki első alkalommal vett részt a tábor munkájában.

A pélmonostori tábornak egyetlen Baranyán kívüli résztvevője a vinkovci Vidović Mária volt.

– Én először vagyok Pélmonostoron, és nagyon örültem a lehetőségnek. Szlavóniában is vagyunk néhányan, akik magyar identitásunkat ilyen formában is kifejezzük. A kollégák nagyszerűen fogadtak, remélem, hogy a közönségnek is megtetszenek a munkáim – nyilatkozta Mária.

Az októberi magyar filmnapok pénteken, október 21-én fejeződnek be A kőszívű ember fiai című film vetítésével.