Festménykiállítás Fiumében

0
57

Az eső varázsa címmel nyílt meg a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesülete Festőkörének képkiállítása február 7-én a Rijekai Városi Könyvtár olvasótermében.

A megnyitón Šibalin Klepac Zdenka, a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Medanić Erika, a festőkör vezetője elmondta, hogy a kiállítás vezérmotívuma a különös, mágikus eső, amely tisztaságával megihlette az alkotókat. A megnyitón elhangzott a Tinta Egyesület képviselőjének Esernyő című, eső ihlette rövid írása.

A kiállítás, amely a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásával jött létre, február 21-ig tekinthető meg a fiumei városi könyvtárban.

Új székhelyére költözött az egyesület

Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületünk az egyik legrégebb óta működő HMDK-alapszervezet az országban. Mindezek ellenére egészen napjainkig nem rendelkeztek saját székházzal, albérletbe kényszerültek. A Magyar Kormány és a HMDK jóvoltából végre van saját székházuk a fiumei magyaroknak. Ugyanis a magyar kormány nemrégiben egy impozáns ingatlant vásárolt az egykori Magyar Királyság egyetlen kikötővárosában. Az épület, mely az Anna-villa nevet viseli, szecessziós stílusban épült 1903-ban Fiume tágabb belvárosának déli részén. Az épület a magyar állam tulajdona, viszont a HMDK teljes körű használati jogot kapott, amiről decemberben kötöttek megállapodást. A Tengermelléki-fennsíki megyei HMDK-egyesület így az elmúlt hetekben már átköltözött az Anna-villába.