Festészeti táborban alkottak a hétvégén

SEPSE – A HMDK sepsei alapszervezete festészeti tábort szervezett vasárnap, ahol a nemrég alakult festőkörük tagjai is bemutatkoztak. A rendezvény végén kiállították az ott készült alkotásokat.

A HMDK sepsei alapszervezetén belül hónapokkal ezelőtt festőkör alakult, amelyhez több fiatal is csatlakozott. A tagok heti rendszerességgel találkoznak, gyakorolnak, tanulnak, a hétvégén pedig az első táborukra is sor került.

– Nem titkolt célunk volt a festőkörrel, hogy lehetőséget biztosítsunk a „rejtett kincsek” kibontakozására. Nagyon sokan vannak az olyanok, akik tehetségesek a festészet terén, de eddig még nem tudták ezt megmutatni, illetve ezzel szeretnének foglalkozni. Nagyon jó volt látni, hogy több fiatal is csatlakozott hozzánk, akik igazán tehetségesek, nekik segítünk a festőkörön belül új technikákkal, módszerekkel megismerkedni – tudtuk meg Keresztes Árpád nyugalmazott pedagógustól, amatőr festőművésztől, a festőkör egyik vezetőjétől.

A vasárnapi táborban az amatőr festők mellett baranyai festőművészek is részt vettek, és nagyszerű alkotások születtek, amelyek a HMDK sepsei székházát díszítik majd.

– Mindig is érdekelt a képzőművészet, régebben sokat rajzoltam. Nagyon örülök a festőkörnek, főleg azért, mert szerettem volna ismereteket szerezni a festészetről. Egyelőre igyekszem minél többet tanulni, de a legfontosabb célom az, hogy megtaláljam a saját „hangomat”. Nincs még kedvenc témám vagy technikám, de két visszatérő motívumom igen: a víz és a kék szín – mondta Karaszi Viktória.

A festőkörben szívesen látnának még több fiatalt, így arra biztatnak mindenkit, aki érdeklődik az alkotótevékenység iránt, hogy csatlakozzanak a csapathoz. Sambol Martina Karancson él, és mindig is szeretett festeni.

– Komolyabban négy és fél éve foglalkozom festészettel. Sok festményt készítettem, elsősorban hobbiból, de már eladott alkotásaim is vannak. Rendszeresen járok alkotótáborokba, és nagyon élvezem őket. Mind a realista, mind az absztrakt ábrázolás közel áll hozzám, és szeretek kísérletezni új technikákkal és módszerekkel. Örülök annak, hogy sok a fiatal a csapatban, és mivel tényleg sok az olyan tehetség, akik nem mernek a nyilvánosság elé lépni, most itt van erre és a fejlődésre is a lehetőség – tudtuk meg Martinától.

A Bethlen Gábor Alap által támogatott festőtábor egy kiállítással zárult, ahol az alkotók műveit lehetett megtekinteni. Minden kép egy külön történetet mesél el, a közös alkotás pedig lelki feltöltődéssel ajándékozza meg a résztvevőket.