Fényes volt az idei Vince

0
537
vince_batina-1

A Vince-napot ma is megtartják hegyaljai falvainkban. A pincészetek ilyenkor megtelnek vendégekkel, s a hagyományokhoz híven bort kóstolnak, kolbászt, szalonnát sütnek nyárson, egyes helyeken bográcsoznak és zenekart is hívnak.

„A bor lényege az ember, aki termeszti a szőlőt, félti, gondozza, mint gyermekét, majd elérkezvén a várva-várt pillanathoz, kellő tisztelettel kóstolja az új termést” – írja Hamvas Béla (nála szebben nem igazán írnak a szőlőről és nedűjéről).

Valóban, csak úgy tudjuk kellőképpen megbecsülni a bort, ha tisztában vagyunk a hatalmas munkával, melyet a gazda belefektetett. A bortermelők örömmel hívják kóstolóra ismerőseiket, barátaikat, hogy eldicsekedhessenek munkájuk eredményével, s egy ilyen összejövetelre, Márton napjához hasonlóan, január 22-e, Vince napja is kiváló alkalom.

Ez a nap a reményről, a népi megfigyelésről és termékenységvarázslatokról szól. Szent Vince a borászok védőszentje. A gazdák ezen a napon megfigyelik az időjárást, a szőlőtőkét, a szőlővesszőket, és következtetnek az évi termés mennyiségére. De a legfőbb szokás, mely napjainkban is él a Drávaszögben, hogy Vince ünnepét vidáman ülik meg.

Általában szűkebb, családi, baráti körben ünnepelnek, számos pincészetben azonban nagyobb vendégsereget fogadnak, így hálálják meg a törzsvásárlóknak a hűségüket. Nemcsak a pincészetek emberei vonulnak ki a szabadba, és ülnek a tűz köré kolbászt, szalonnát sütögetni, hanem azok is, akik nem szőlészettel-borászattal foglalkoznak. A Vince-napot néhány egyesületünk is beveszi programjai közé, jó alkalom ez az együttlétre, társalgásra.

A HMDK kiskőszegi alapszervezete is tartott összejövetelt január 22-én. Mint minden évben, most is a székházuk udvarában várták a vendégeket.

– Vince napjára mindig összetoborozzuk egyesületünk tagjait, kolbászsütés, forralt bor és tea mellett ünneplünk a késő esti órákig – nyilatkozta lapunknak Sipos Sándor, a kiskőszegi HMDK alelnöke.

Hozzátette, Kiskőszeg büszke szőlőtermelő múltjára, régebben sokkal többen használták ki a vidék természeti adottságait, de azért még ma is van borász a faluban.

 

Népes vendégsereg érkezett a Szabó pincészetbe

A karancsi Szabó pincészet idén szervezett második alkalommal Vince-napi „programot”. Szabó Andrea lapunknak elmondta, Karancson azelőtt inkább csak a férfiak gyűltek össze a helyi tűzoltóotthonban sütni és bort kóstolni. Ma viszont már a pincéjük udvarában tartják a Vince-napot. Idén több mint félszáz vendég érkezett hozzájuk, volt kolbászsütés, de bográcsos babot is főztek, tamburazenekar mulattatott, és persze megkóstolták az újborokat.

 

vince_szaboek-2

 

– Elégedettek lehetünk a 2015-ös évjárattal, összehasonlítva a 2014-essel, sokkal jobb lett a tavalyi termés – mondta Szabó Andrea.

Az idei Vince-napon gyűjtést is szerveztek a karancsi óvoda részére. Az összegyűlt pénzösszegből gumiburkolatot vásárolnának az óvoda játszóterére. Az óvónő nagy hálával fogadta Szabóék akcióját.

Szabóéknál találkoztunk Kiss Pállal is, aki arról mesélt nekünk, milyenek voltak a régi Vince-napok ezen a vidéken. Mint mondta, régen nem fogadtak ilyen hatalmas vendégsereget, inkább csak a szűkebb rokoni, baráti társaság gyűlt össze.

– Sepsén valamikor minden háznak volt borral teli pincéje, sok szőlősgazda élt a kis faluban, így a vincézés is régi hagyomány. Már déltájban elkezdődött, és volt, ahol reggelig tartott az ünneplés. Akkor is hívtak zenekart, de nem tamburásokat, hanem trombitásokat, a magyarság azt jobban szerette – mondta Kiss Pál.

Kiss Pál nagyapja huszárszázados volt az első világháborúban. Amikor hazatért 1918-ban, összehívta a rokonokat Vince napjára, és odarendelte a nagybodolyai zenészeket is.

– A Vince-nap régen is jó alkalom volt a mulatásra, úgy hiszem, ez nem változott, és a mai is remek hangulatban fog telni – jósolta meg Kiss Pál bácsi. Hozzátette, az est folyamán próbára teszi még a zenészeket, kíváncsi rá, hogy ismerik-e a kedvenc nótáit.

– mt