Felvidéki magyar szabadegyetem horvátországi résztvevőkkel

0
56

A múlt héten 7. alkalommal került sor a felvidéki magyar szabadegyetemre, a Martfesztre. A rendezvény közéleti részének zárásaként a vajdasági és a felvidéki pártelnököket, Pásztor Istvánt és Menyhárt Józsefet, valamint a Kárpát-medence fiatal politikusait szólaltatták meg. A horvátországi magyarságot Hordósi Dániel, a HMDK elnökségi tagja képviselte.

A közéleti fórumon kiderült, hogy Szerbia és Horvátország tiszteletben tartja a nemzeti kisebbségek jogait, Szlovákiában az MKP-nak az egységes magyar parlamenti lista kialakítása, míg Romániában az RMDSZ-nek ismét a kormányzati tényezővé válás elérése a feladata.   

Pásztor István, a VMSZ elnöke beszédében hangsúlyozta, Szerbiában a magyarokat megbecsülik, a teljesítményük alapján respektálják, és ami a legfontosabb, nem tekintik a magyarságot kockázati tényezőnek. Menyhárt József, az MKP elnöke az önkormányzati választásokról beszélt, elmondta, hogy regionális szinten növelni tudták a magyar képviselők számát, és hogy a parlamenti választások meghatározó eleme lesz, hogy sikerül-e egy egységes magyar listát állítani. Böröcz László, a Fidelitas elnöke, országgyűlési képviselő többek között elmondta, az Orbán-kormány nemcsak szimbolikus, hanem valódi intézkedéseket hajtott végre a nemzetpolitikában. Ezek alapja, hogy a magyar gazdaság megerősödött. Az ifjúsági politikai szervezetek feladatát a közösségszervezésben és a politikai utánpótlás biztosításában látja a Fidelitas elnöke.

Otletán Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet, az RMDSZ ifjúsági fóruma képviseletében az erdélyi politika mozgásteréről számolt be. Értékeli, hogy a magyar kormány az Úz-völgyi konfliktusban kiállt az erdélyi magyarság mellett. A senki földjén való politizálás azonban véleménye szerint megköti a lehetőségeket, kevesebb beleszólást biztosít a magyar ügyek területén. Ezért az erdélyi, székelyföldi magyaroknak is az az elsődleges feladatuk, hogy felkészüljenek a 2020-as önkormányzati és a parlamenti választásokra. Otletán véleménye szerint egymástól tanulva, közösen gondolkodva érdemes ezeket az utakat keresni.

Közösségünk képviseletében Hordósi Dániel, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnökségi tagja szólalt fel, aki a 15 ezer fős horvátországi magyarság aktuális helyzetét felvázolva elmondta, bár rólunk kevesebb szó esik a nagyobb lélekszámú magyar közösségekhez képest, ez nem keserít el bennünket, mert olyan egységet élünk meg a magyar és a horvát kormány támogatásával, amire előtte nem volt példa. Ennek eredménye, hogy a kisebbségi önkormányzati választásokon a mandátumok 85%-át a HMDK szerezte meg. Hordósi elsődleges feladatainknak hagyományaink ápolását, kulturális örökségük megóvását, valamint a szülőföldön való boldogulás elősegítését nevezte a tanácskozáson.