Felújítják a közösségi épületet Laskó központjában

0
762
lasko

Hamarosan megújul a Laskó központjában álló közösségi épület, amelynek a földszintjén az orvosi rendelő és a postahivatal található, az emeleti termét pedig a Petőfi Sándor Kultúregyesület használja.

A laskói Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület 1999-ben alakult újjá, azóta töretlenül munkálkodnak. Először a vegyes kar kezdte meg a háborús években szünetelő munkát. Ma már többféle tevékenységet is folytatnak. Az évek során a fiatalok éppúgy bekapcsolódtak a munkába, mint az idősek, és egyre többen érzik magukénak a kultúregyesület céljait: ápolni kultúránkat és nemzeti hagyományainkat, megőrizni a magyar nyelvet.

Az egyesület nagyobb rendezvényeit az ún. ifjúsági otthonban tartotta, az egykor magántulajdonban lévő épületet viszont a tulajdonos leszármazottai 2004-ben visszakapták. Az egyesület és a falusiak egy ideig még használhatták az objektumot, majd 2011-ben az örökösök úgy döntöttek, hogy eladják, így a kultúregyesületnek is költöznie kellett. Azóta a központban lévő, kultúrotthonnak nevezett kockaépület emeleti termében tevékenykednek, és az itt helyet kapó falusi könyvtárat is működtetik. Földszintjén az orvosi rendelő és a postahivatal működik.

Déra Kornélia, a Petőfi Sándor Kultúregyesület elnöke elmondta, hogy az épület nem a legmegfelelőbb kialakítású, télen a nagy ablakfelület miatt nem lehet befűteni, nyáron viszont ugyanezek miatt hatalmas a hőség.

– Ezt már régebben is szóvá tettük a járásban, most úgy tűnik, hogy meghallgatták a kérésünket. A napokban már megkezdtük a könyvek és a felszerelések kipakolását, hogy elkezdődhessen a felújítás – mondja Déra Kornélia.

Varga Gábor, a Bellyei járás elöljáró-helyettese elmondta, Laskón fontosnak tartják ennek az épületnek a használhatóvá tételét, mert a járásban egyedül itt nincs mindenki által használható közösségi épület. A felújítás értéke 200 ezer kúna. Az épületen lecserélik a nyílászárókat, azzal, hogy kisebb lesz majd az üveges felület, valamint a kockaház szigetelését is megoldják.