Feloszlatta magát a horvát szábor

Július 5-én választások lesznek

0
65

Hétfőn a törvényhozás többségét alkotó pártok javaslatára feloszlatta magát a horvát szábor, július 5-én parlamenti választások lesznek.

A 151 fős nemzetgyűlés 105 szavazattal 8 ellenében, négy tartózkodás mellett döntött saját feloszlatásáról.

A kormány mandátuma az eredeti menetrend szerint október 14-én járt volna le, és az alkotmány szerint a választásokat december végéig kellett volna megtartani. Ezt hozta most előre az Andrej Plenković kormányfő vezette koalíciós kabinet a nyár elejére.

A CRO Demoskop májusi felmérése szerint a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) örvend a legnagyobb támogatottságnak, 30,2 százalékos népszerűsége két százalékponttal jobb áprilisi eredményénél. Decemberben a HDZ még 26,9 százalékon állt. A Szociáldemokrata Párt (SDP) március óta 0,8 százalékpontot veszített, és 27,8 százalékkal a második helyen áll. Januárban még közel egy százalékponttal előzte meg a HDZ-t.

A két nagy párton kívül az 5 százalékos parlamenti küszöböt csak az elnökválasztáson harmadikként befutó Miroslav Škoro üzletember, népszerű énekes által létrehozott Haza Mozgalom nevű párt éri el.

Az előrehozott választásokat a kabinet azzal indokolta, attól tart, hogy őszre nőhet egy újabb fertőzési hullám kockázata, ami miatt lehet, hogy át kell vinni a következő évre a választásokat, ez pedig jogi kérdéseket vetne fel. A miniszterelnök szerint a járványügyi helyzet most kedvez a választások megtartásának. Úgy értékelte: őszre sokkal nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie az országnak, ezért szerették volna megerősíteni a belpolitikai stabilitást egy új – bizalmon alapuló – parlamenti többséggel, amely a választások eredményeként fog kialakulni.