Félmillióval több turista

0
157
TURISTI

A Horvát Turisztikai Közösség adatai szerint a tengerpartra és Zágráb városába idén júliusban 3 millió turista érkezett, ami 4,8 százalékkal több, mint az előző év júliusában. Az idén az eu-s csatlakozáshoz karnyújtásnyira kerülő Horvátország nemcsak e politikai jelentőségű eseménnyel, hanem idegenforgalmi kínálatával is felkeltette a világ érdeklődését. A National Geographic magazin példának okáért a 2011-es nyári szezon legjobb tíz úticélja között ajánlotta olvasói figyelmébe Isztriát. Ajánlásában többek között a remek vízminőséget, a félsziget érintetlen természeti értékeit, Pula történelmi emlékeit és kulturális kínálatát emelte ki. A legnagyobb horvát félszigetet azonban nemcsak a rangos természettudományos magazin szerzői találták ajánlásra méltónak: Isztria bejutott a Lonely Planet által a világ minden tájáról ajánlott legjobb 10 turisztikai régió közé. A Lonely Planet újságírói egyenesen az olasz toscanai régióhoz hasonlították Isztriát, így nem is csoda, hogy idén még látogatottabb, és már eddig mintegy 5,8 millió vendégéjszakát töltöttek a területén.
Noha a májusi adatok alapján a tavalyihoz képest csökkenő forgalomról számoltak be a turisztikai szakemberek, a júniusi megfigyelések már részben a belföldi, részben pedig a szlovák, cseh és magyar turisták számának a növekedése miatt a zsúfolt utakra és a lehetséges dugókra hívták fel a horvát tengerpartra utazók figyelmét. Az első júliusi hétvége aztán a Večernji List tudósítása szerint rekordnagyságú forgalmat produkált mind a közutakon, mind pedig a pályaudvarokon és repülőtereken. A lap szerint csak szombaton mintegy ötvenezer ember közlekedett az utakon. Egyedül a spliti repülőtérre majdnem kilencven chartergép szállt le, mintegy 20 ezer, elsősorban skandináv utassal a fedélzetén. A nagy érdeklődés következtében gyakorlatilag elfogytak Split szálláshelyei.
Damir Bajs turisztikai miniszter a múlt héten az eddigi  eredményekről Starigrad Paklenicán számolt be, ahol többek között azt is elmondta: idén 13,5 százalékkal több magyar, 10,6 százalékkal több osztrák és 5 százalékkal több szlovén turista érkezett hazánkba. Összességében pedig az idei év első hét hónapjában 450 ezerrel több volt a turista, mint tavaly.