Félmilliárd euróért épülhet új városrész Zágrábban

87

Félmilliárd euróért épülhet föl egy modern városrész Zágrábban; a pályázatra a dubaji Eagle Hills befektetői csoport is jelentkezett – írta a Jutarnji list című napilap.

Az Eagle Hills vállalatot Mohamed Ali Rashid Abbar ingatlanbefektető képviseli, az Emaar Properties ingatlanberuházó vállalat tulajdonosa, aki egyben a Burdzs Kalifa, valamint a Dubai Mall projektfejlesztője is. Utóbbi két cég képviselője korábban már folytatott tárgyalásokat Zágráb város önkormányzatával – tette hozzá a lap.

Zágráb városa február 15-én írta ki a pályázatot, és március 1-jéig volt nyitva. A zágrábi projektre ajánlatot tett egy svájci konzorcium is, míg a harmadik befektető egyelőre ismeretlen.

A lap szerint a pályázat szigorú feltételei és rövid határideje miatt várható volt, hogy nem fognak tolongani a befektetők. Követelmény volt például, hogy a beruházónak az elmúlt öt évben hasonló projektek kivitelezésében kellett részt vennie, melyek értéke nem lehetett kevesebb 200 millió eurónál, a beépített területnek pedig meg kellett haladnia az 1 millió négyzetmétert. A kivitelező cégnek továbbá olyan szakemberrel is rendelkeznie kell, aki az elmúlt öt évben fel tud mutatni legalább két elkészült projektet.

A város illetékes bizottsága a következő hetekben megvizsgálja, hogy az ajánlatok megfelelnek-e a szempontoknak, majd különböző pénzügyi és egyéb elemzéseket végez.

Az erre a célra kijelölt terület Új Zágrábban, a lóversenypálya és a vásárközpont között helyezkedik el, 1,1 millió négyzetméteren. A városvezetés úgy ítélte meg, hogy a 120 ezer lelkes városrészben nincs elég kulturális, szórakoztató és bevásárlási lehetőség, de rekreációs és sportolási sem.
Ezért itt lakóparkok, üzletházak, sétányok, bevásárlóközpontok és vendéglátóegységek kapnának helyet. Zágráb városa a területet adná a projekthez, míg a befektető építené a városrészt. A városi vezetés megvizsgálja annak lehetőségét is, hogy feltételként szabja iskola, óvoda, uszoda, orvosi rendelő, valamint mozi és színház építését.

Milan Bandić, Zágráb polgármestere a sajtónak korábban úgy nyilatkozott: várost épít a városban. „Az új Manhattannek 2023-ra el kell készülnie” – mondta.