Fellépésekben gazdag május

205
10-Gradina1

Újgrác – A HMDK Verőce – Dráva menti Megyei Egyesületének tagjai nem igazán pihentek az elmúlt időszakban. Aranyeső nevet viselő népitánc-csoportjuk és az őket kísérő zenekar több településen, határon innen és túl is bemutatkozott május folyamán. Felléptek Jasenašon, Eszéken, Gradinán, Verőcén és a magyarországi Babócsán is.

A HMDK újgráci egyesületének népi táncosai igazán mozgalmas hétvégéket tudhatnak maguk mögött.  Lapunknak a szervezet elnöke, Szőlősi István számolt be erről.

– Rövid pihenő után április végén kezdődött a „munka”a jasenaši fellépéssel. Itt a verőcei szerb kultúregyesület, a Prosvjeta által rendezett „Tucijada jaja 2011” elnevezésű eseményen vettünk részt. A műsor végén egy tojástörő versenyre is sor került, amelyben részt a táncegyüttesek képviselői is – mesélte István.

 

Nárciszfesztiválon táncoltak és főztek

A magyarországi Babócsán minden évben fesztivált rendeznek a Basa-kertben nyíló csillagos nárciszok „tiszteletére”. A helybeliek büszkék óriási vadvirágos kertjükre, ami miatt több ezren zarándokolnak májusban a kis somogyi településre. A május 7-én 13. alkalommal megrendezett egész napos rendezvényen az újgráciak is részt vettek.

– Egy nagyon színvonalas program részesei voltunk Babócsán, ahol nemcsak táncosaink léptek fel, hanem főzőtudományunkat is bemutathattuk, aminek az eredményét az odalátogatók is megkóstolhattak. A fiatalok különösen örültek a Matyi és a hegedűs és L. L. Junior sztárvendégek fellépésének, egy közös fénykép is készült az egyikükkel. De számos bemutató és verseny is volt, így élményekkel teli térhettünk haza – mondta István.

Az izgalmas rendezvény utáni napon egy újabb fellépés következett az eszéki Európa-napon, majd a dályhegyi virágfesztiválon. A következő hétvége mindkét napja ugyancsak  a fellépések jegyében telt. Rendszeres szereplői a közeli Gradinán rendezett folklórszemlének, amelyre idén május 14-én került sor. A következő napon pedig a verőcei „Češka beseda” által rendezett eseményen mutatták be magyaros koreográfiáikat. A tánccsoport tagjai most sem pihennek, a június 5-i voćini fellépésre készülnek.