Fellendítenék a Darázsi járás idegenforgalmát

263
0011

A Szőlősgazdák és Borászok Érdekszervezete még 2007-ben alakult a Darázsi járásban. Azóta is azért munkálkodnak, hogy fellendüljön a járásban a turizmus.

2007-ben Kiskőszegen alakult meg a Szőlősgazdák és a Borászok Érdekszervezete 14 taggal. A szervezet azóta az egész járás területéről igyekszik soraiba hívni mind a borászokat, mind az idegenforgalom területén tevékenykedőket. Céljuk az, hogy minél hatékonyabban képviselhessék a Darázsi járás gazdáit, vállalkozóit és vendéglátósait, valamint látványos fejlődésnek indítsák a térséget. Emellett a tagok a kölcsönös szolidaritására is feltétlenül számíthatnak.

 

Létrehozni egy borutat

A drávaszögi lankákon ősidők óta kitűnő borok teremnek. Ezek egyre szélesebb körben válnak ismertté, öregbítve ezáltal Baranya jó hírnevét, ugyanakkor mind több turistát vonzanak a térségbe.

– Az érdekszervezetnek jelenleg 17 tagja van. Tervezett fejlesztéseinkhez megpróbálunk pályázati pénzekhez jutni. Szándékunkban áll a kiskőszegi emlékműhöz vezető út borúttá való nyilvánítása, valamint a közelben található múzeumot is szeretnénk rendbe hozatni, hiszen az ebben található leletek biztosan felkeltenék a turisták érdeklődését – tudtam meg Sipos Sándortól, a Darázsi járás elöljáró-helyettesétől.

 

Díjnyertes bor a Kalazić pincészetből

Slavko Kalazićot évekkel ezelőtt a szőlészet iránti szeretete késztette arra, hogy szőlőültetvényeket vásároljon e tájon. Földjei Vörösmart és Kiskőszeg között terülnek el, a helyi mikroklímának és a talajnak, illetve szakértelmének köszönhetően néhány hete az egyik boráért megkapta a legmagasabb elismerést Belgrádban.

– A 2009-es traminink az idei Beo Wine Fest-en nagydíjas lett, mellette még két borfajtáért részesültünk elismerésben. Ennek az eredménynek köszönhetően érezhetően megnőtt az érdeklődés boraink, egyúttal pedig a baranyai borvidék iránt. Mint a Szőlősgazdák és Borászok Érdekszervezetének elnöke elmondhatom, jól áll a borúttá nyilvánítás ügye. A  turisták tájékoztatása érdekében fel fogjuk tüntetni a járás pincészeteit, valamint hamarosan weboldala is lesz szervezetünknek – avatott be Slavko Kalazić kiskőszegi borász a tervekbe.

A baranyai borok nemzetközi hírnévre törnek, ennek köszönhetően a térség még vonzóbbá válhat idegenforgalmi szempontból, ami elindíthatja az itteni falvakat a fejlődés útján.