Fél évszázad után újra jár a karancsi toronyóra

462
karancsi-templom-5

A karancsi református templom toronyórája az utóbbi ötven évben nem működött. Mostantól azonban mutatni fogja a pontos időt, méghozzá a Frankfurtból érkező rádiójel alapján. Az óramű felújítását a budapesti Konkoly József végezte. A szerkezetet múlt hét csütörtökön tették a helyére.

karancsi-templom-7A ma is álló, többször renovált karancsi református templom 1808-ban épült. Az 1817-ben készült leltár alapján az eklézsia legrégebbi úrasztali edénye egy 1727. évszámmal datált kanna volt. A templomot az elmúlt évek során a gyülekezet adományaiból újítgatták. A toronyóra régóta nem járt.
– Én negyvenhét éve élek Karancson, azóta nem működik a toronyóra. Régóta terveztük már a felújítását. Most ezt a gyülekezet és Sója Dénes parlamenti képviselő támogatásából valósítottuk meg – nyilatkozat Hájek János karancsi lelkész.
Az óramű felújítását a budapesti Konkoly József végezte, aki nem először dolgozik a Drávaszögben. Többek között ő újította föl a várdaróci templom óráját is. Harmincöt éve foglalkozik toronyórákkal, harangjátékokkal. Magyarországon több mint 500 toronyórát és 1500 villamosított harangozóművet készített. Huszonhárom évvel ezelőtt ő villamosította a karancsi harangokat is.
– Ez a szerkezet, amelyet itt felszereltünk, egy olyan rendszer részére, amely Frankfurtból kapja a rádiójelet, így mindig a pontos időt fogja mutatni az óra – mondja az órásmester.
A templomtornyokban elhelyezett szerkezetek fokozottan ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. A megbízható és pontos működés érdekében a Konkoly Művek kitűnő alapanyagokból gyártja szerkezeteit. Kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a számlapok stílusa illeszkedjen az épület jellegéhez. A karancsi esetében is a régi mutatók alapján készítették az újakat.
Konkoly József azt mondja, nagy öröm számára, amikor egy kis település templomának óraművén dolgohat.
Az idő múlását percnyi pontossággal mérő karancsi toronyóra nagy feltűnést keltett a településen, hiszen fél évszázad után újra elindultak a mutatói.

 

{fcomments}