Farsangzáró kakasütés Várdarócon

0
562
07-kakasts-7

Tizenharmadik alkalommal elevenítették fel a drávaszögi Várdarócon február 17-én, húshagyókedden a több száz éves farsangbúcsúztató népszokást. Mintegy 150 „kiskakas” űzte a telet, 15 csapat főzte a kakaspörköltet, és közel 3000 fánkot fogyasztott el a farsangolók népes serege.

Mint minden évben, most is a kakasoké volt a főszerep a Várdaróc Magyar Kultúregyesület szervezésében zajló eseményen.
A húshagyókeddi farsangzáró rendezvény ezúttal is az amatőr festők táborával kezdődött. Délutánra pedig megélénkült a falu központja, sorra érkeztek a színes kakasjelmezbe öltözött iskolások és óvodások a Bellyei járás mind a négy településéről, ezúttal is több mint 150-en voltak. Kereplőkkel, csörgő-zörgő tárgyakkal űzték a telet. Kisebb csoportokat alkottak, és mindenki megkísérelhette a plüss kakasfej leütését. Közben a nagyobb kakasok is „útra keltek”. A zenés traktoros-kocsis felvonulás a főutcán haladt, a fiatal „kakasok” pedig körbeugrálták a kint álló asszonyokat, lányokat, és friss tojást vagy aprópénzt kaptak tőlük.
Micheli Zsolt,a Várdaróc Magyar Kultúregyesület elnöke azt mondja, hogy a hagyományoknak nagyon fontos szerepük van, különösen egy ilyen kisszámú közösségben, mint amilyen a horvátországi magyarság. A hagyományok erősítik az összetartozás érzését, ha ápolják őket.
– Tavaly döntöttünk úgy, hogy meghívjuk a környező óvodákból, iskolákból a gyerekeket, mivel szerintünk a kisebbeket is meg kell ismertetni a hagyományainkkal. Mi mindig is hagyományőrzők voltunk, nekünk fontos, hogy tovább tudjuk ezeket adni. Ami a kakasütést illeti, kiemelt helye van, mivel 2013-ban bekerült a Külhoni Magyar Értéktárba – mondja Micheli Zsolt.
A farsangi fánk is kijárt a faluba érkező vendégeknek, az ügyes kezű várdaróci asszonyok már korra reggel megkezdték az előkészületeket: mintegy háromezer darab farsangi süteménnyel készültek, a nap végére mind el is fogyott.
Az eseménynek a környékbelieken kívül magyarországi és vajdasági vendégei is vannak. Bogarasról (Vajdaság) érkezett Márkus Anna, a helybéli Búzavirág citerazenekar és asszonykórus tagjaként, aki a fánksütésbe is besegített. Elmondta, hogy több éve jó kapcsolatot ápolnak a várdaróci egyesülettel, és mindig szívesen jönnek a rendezvényeikre, nagyon jól érzik magukat Várdarócon.
Este 6-kor kezdődött a műsor a kultúrotthonban. Az esemény vendége volt Magyar József, Magyarország újonnan kinevezett zágrábi nagykövete, akinek harmadik munkanapján ez volt az első olyan esemény a Drávaszögben, amelyen részt vett, és nagy örömmel nyitotta meg a várdaróci farsangzáró ünnepség kultúrműsorát.
Az egybegyűlteket köszöntötte De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul is, aki a hagyományápolás fontosságára hívta fel a figyelmet és gratulált a szervezőknek. Željko Cickaj, a Bellyei járás elöljárója köszöntőjében ugyancsak a várdaróci esemény szervezőit dicsérte, és beszámolt azokról a fejlesztési tervekről, beruházásokról, amelyeket az idei évre a faluban terveznek.
Ezután sorra bemutatkoztak a közönségnek a helyi hagyományőrző csoportok: a gyermek táncegyüttes és a várdaróci meg laskói fiatalokból álló Alfalusi Ifjúsági Tánccsoport mellett a bogarasi Búzavirág citerazenekar és asszonykórus, valamint a batinai HMDK Kiskőszegi Kisasszonyok és Legények tánccsoportja. A farsang a bolondozásról szól, így a csúzai Pódium Irodalmi Színpad humoros jelenetekkel szórakoztatta a közönséget.
A kora esti órákban a kultúrotthon előtt kakaspörköltfőző versenyt rendeztek, a szakácsok között ismét a környékbeliek jeleskedtek: a kopácsi Farahó Zsolt lett az első, második a laskói Munk Erik, míg a harmadik helyen a bellyei Kommunális Vállalat szakácsa végzett. Vacsorával és éjszakába nyúló bállal koronázták meg a napot a kórógyi Aranycsárdás magyaros dallamaira.
Visszajáró magyarországi vendégei is vannak az eseménynek. Maglód település Tabányi Pál polgármester vezette küldöttségét is fogadták ezen a napon a várdaróciak, az elmúlt hét végi vendéglátást viszonozták ezzel. Mozsgó települést Kovács Zsolt polgármester és csapata képviselte, aki két nyári rendezvényre is meghívta a drávaszögi település képviselőit.
A rendezvényen jelen volt még Tuska Enikő, a zágrábi magyar nagykövetség konzulja, valamint Jakab Sándor és Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, illetve ügyvezető elnöke is.
A kakasütést a Bethlen Gábor Zrt. (Budapest), a HMDK, a Bellyei járás és a Bellyei járás Turisztikai Hivatala támogatta.

 

07-kakasts-1  07-kakasts-3  07-kakasts4  07-kakastes

 

{fcomments}