Farsangra fel!

Programajánló

0
85

Noha az időjárás kiszámíthatatlan, s nem tudni, hogy az enyhe tél a végéhez közeledik-e, vagy esetleg okozhat-e még kellemetlen meglepetést, szerencsére a farsangi programok mögött tudatos szervezés áll. Jegyezzük be naptárunkba az eseménydátumokat, hogy le ne maradjunk róluk! Több helyütt is tartanak jelmezes mulatságot, ezek közül a legnagyobb a várdaróci Kakasütés, mely idén is kétnapos lesz.

Az év eleje mindig „csendesebb“, kevesebb a közösségi esemény. Bortermő vidékeinken nemrég Vince-napot tartottak, ezenkívül a kultúra napját is megünnepeltük, és volt néhány jó hangulatú bál is városainkban, falvainkban. És még csak ezután kerülnek sorra farsangi rendezvényeink. A programok többsége hagyományosnak mondható, és minden évben nagyobb látogatottságnak örvendenek.

Gyerekfarsang Csúzán

Csúzán a Jókai Mór Kultúregyesület szervez minden évben gyerekmaszkabált. Az ideit február 15-én tartja, 15 órai kezdettel. A rendezvényre a falu kultúrotthonában kerül sor, a kicsiket különböző aktivitásokba vonják be, mint például az almás tánc, a székfoglaló és a lufifújós játék, de természetesen a felnőtteket is várják a szervezők egy kis társalgásra.

Kórógyon kicsik és nagyok számára is tartanak jelmezes mulatságot

A csúzaival egy időben tartja a Kórógy Hagyományőrző Egyesület is farsangi rendezvényét. Délután, 14 órakor kezdődik a „kismaszkabál“, melyre a maskarába öltözött gyerekeket várják. Itt is különböző szórakoztató programokat tartanak a legkisebbek számára, ezenkívül terítékre kerülnek a hagyományos farsangi ételek. Az est folyamán pedig a felnőtteknek rendezett jelmezbállal folytatódik a program. A kisfarsangon a kórógyi zeneoktatásra járó gyerekek lépnek színpadra, a felnőtt maszkabálon az Aranycsárdás zenekar szórakoztatja a közönséget.

Sokéves múltra tekint vissza a Népkör maszkabálja

Az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület február 22-ére tűzte ki farsangi bálját. A rendezvény idén is hasonlóképpen zajlik majd, mint az elmúlt harminc esztendőben – ez nem elírás, ilyen nagy múlttal rendelkezik a Népkör farsangi mulatsága. A program kezdetén a jelmezbe öltözött résztvevők vonulnak fel, közülük a zsűri díjazza majd a legeredetibb ötleteket. A vendégeket vacsorával várják, a jó hangulatért pedig a Kopácsi Alkalmi Zenekar felel.

Kétnapos kakasütés Várdarócon

A farsangot vidékünkön most is a várdaróci kakasütés zárja február 22-23-án. A rendezvény időpontja hagyományosan a húshagyókedd volna, de a szervezők a mai igényeknek eleget téve néhány éve már hétvégi dátumot választanak a megtartására.

Így lesz ezúttal is, szombaton kerül sor a kakasjelmezes felvonulás és a kakasütés több száz éves hagyományának a felelevenítésére, mely a gyerekek és a fiatalok bevonásával történik. A szabadtéri programok után idén is lesz kultúrműsor, majd a meghívott vendégek és a résztvevők számára bállal ér véget a nap, melyen a kórógyi Aranycsárdás zenekar és a Csernicsek Twins Band zenél. A kakaspaprikásfőző-versenyt vasárnap tartják, melyre a nevezési díj (8 fő részére) 100 kúna, minden csapat 3 kg kakashúst kap. Benevezni a 091/767-5938-as számon lehet Micheli Zsoltnál.

Cikkünkben a teljesség igénye nélkül harangoztuk be a várható farsangi eseményeket. Természetesen más helyeken, falvakban is sor kerül hasonló jelmezes felvonulásokra, mulatságokra, melyek célja, hogy szórakoztató közösségi összejövetellel gazdagítsák magyar falvaink életét, hogy őrizzék a régi hagyományokat, és ha már a farsangi tradícióról van szó, hogy eredeti népszokásokkal elűzzék a telet, a rossz időt, s ezzel együtt a rosszkedvet is.