Farsangi műhelyfoglalkozást tartottak a csúzai rajzszakkörösök

71

A farsangra hangolódás jegyében a csúzai Jókai Mór Kultúregyesület Szivárvány rajzszakkörének kis tagjai maszkokat kreáltak, de a közelgő gyerekmaszkabál dekorációját is ők készítik.

A csúzai Szivárvány rajzcsoport 2000-ben kezdte meg tevékenységét a Jókai Mór Kultúregyesület keretében. A kultúrotthon régi helyiségében, amelyben valamikor a mozi vetítőgépe működött, alakították ki műhelyüket.

Megalakulása óta sok-sok generáció váltotta egymást, a gyerekek mindig örömmel vettek részt a közös foglalkozásokon, amelyeken számos technikában próbálhatták ki magukat. A már otthon is jól ismert eszközökön túl például a gyertyaöntésben, tojásberzselésben, írókázásban. Kováts Zsuzsanna, a Jókai Mór Kultúregyesület elnöke, aki ma a rajzcsoportot is vezeti, gondoskodik róla, hogy ne csak a technikát illetően legyen sokszínű a gyerekek tevékenysége, hanem a témában is – így például a különböző ünnepekre való készülés is lehetőséget ad a változatosságra. A soron következő ünnepkör a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, vagyis a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt kezdetéig tartó farsang, ami sokszínűségével széleskörű lehetőséget ad a gyerekeknek az alkotásra.

– Rajzszakkörünk résztvevői a farsang jegyében festettek, vágtak, ragasztottak, álarcokat készítettünk, ezenkívül csoportunk felel a közelgő gyerekmaszkabál dekorációiért is – nyilatkozta lapunknak Kováts Zsuzsanna.

A Szivárvány rajzcsoport tevékenységében jelenleg 10-12 általános iskolás gyerek vesz részt. Az alkotáshoz szükséges eszközöket a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatásával vásárolják meg.