Falujuk leggyászosabb napjára emlékeztek a kórógyiak

0
104

Múlt szerdán emlékeztek meg a falu elhagyásának 30. évfordulójáról Kórógyon. A gyertyagyújtással és koszorúzással egybekötött főhajtásra a honvédő háború áldozatainak tiszteletére állított emlékműnél került sor.

1991. szeptember 27-én Kórógy, az Árpád-kori magyar falu lakossága fennállásának a leggyászosabb napjára ébredt. „Akkor Szent Mihály arkangyal, az utolsó ítélet angyalaként halált hozó lövegek alakjában jelent meg a falu felett, hogy »mérlegeleje« a lelkek jó- és gonosz cselekedeteit. A tankágyúk, az aknavetők északról, a Kórógy szélén lévő szérűkből lőtték a falut. A védők, szerény kézi fegyvereik tűzerejének a tudatában, erre nem válaszoltak. Menekültek, pánikszerűen. Erővel szemben csak erőt lehet felsorakoztatni…” – olvasható a Kórógyi Gáspár álnéven író szerző visszaemlékezéseiben egy hónappal a történtek után. Ekkor a település utolsó lakosai is arra kényszerültek, hogy elhagyják szülőfalujukat, ami így az ellenséges haderő szabad prédájává vált.

Erről a szomorú napról emlékeztek meg a múlt héten a Tordincei járás magyar kisebbségi önkormányzatának a szervezésében a falu 1997-98-ban visszatért lakói és vendégeik a háború áldozatainak tiszteletére állított emlékműnél. A jelenlévőket először Davor Adžić, a járás elöljárója köszöntötte, majd egy szavalat után Jankovics Róbert HMDK-elnök osztotta meg gondolatait az emlékezőkkel. A felszólalók sorában Vukovár-Szerém megye zsupánja, Damir Dekanić következett, végül pedig Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának a főosztályvezetője mondott beszédet. Ezt követően a vendégek és a falubeliek, a civil szervezetek képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit.

- Reklám -

– Mi, kórógyiak sosem fogjuk elfelejteni, hogy mi történt 30 évvel ezelőtt. Éppen ezért minden évben megemlékezünk a tragikus eseményekről, hogy az utánunk következő generációk is tisztában legyenek az 1991 őszén történt eseményekkel – mondta Cserepes Zoltán, a Tordincei járás magyar elöljáró-helyettese.

Folyamatosan fejleszteni a közösséget

– Harminc évvel ezelőtt Kórógynak egy olyan tragédiát kellett átélnie, amely mindmáig mély, kitörölhetetlen nyomot hagyott az emberek lelkében. Nekünk 30 évvel a történtek után most az a feladatunk, hogy fejlesszük a közösséget és jobb feltételeket teremtsünk az utánunk következőknek – nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert.

A megemlékezésen a horvát honvédők minisztériumának képviseletében jelen volt Antun Blažević egykori honvédő, Gárdos Béla eszéki főkonzul és Jakumetović Rozália, Vukovár-Szerém megye magyar kisebbségi önkormányzatának az elnöke, valamint a helyi iskolások is.