Ez történt 2010-ben

420

2010 fontosabb eseményeit természetesen nem lehet összefoglalni egy-két oldalon, de mi mégis úgy döntöttünk, hogy a teljesség igénye nélkül készítünk egy olyan összeállítást, amelynek segítségével felidézzük a mögöttünk hagyott esztendőnek a horvátországi magyarság közéletében nyomot hagyó, életére kihatással levő eseményeket, rendezvényeket.

Január

Pécs Európa kulturális fővárosa lett, ahol rengeteg program várta egész évben a látogatókat, köztük a horvátországi magyarokat. Zágráb megyei nemzettársaink első ízben szerveztek magyar bált. A Laskói Általános Iskolában képzőművészeti alkotótáborra került sor 15 művész részvételével. A dályhegyi Petőfi Sándor MKE keretein belül tamburatanfolyam indult. A HMDK országos szervezete tisztújító közgyűlést tartott a pélmonostori Patria szállóban.

Február

Az újbezdáni Szivárvány Népdalkör fennállásának 30. évfordulóját kórustalálkozó keretében ünnepelték. A Vukovári Magyarok Egyesülete második alkalommal rendezett magyar bált. Az ivanovci Petőfi Sándor MKE nagyszabású kultúrműsorral ünnepelte tevékenységének immár 35 esztendejét. Nagy sikere volt a sorrendben nyolcadik farsangzáró rendezvénynek Várdarócon, a kakas-ütésnek.

Március

A Szülőföld Alap Kulturális, Egyházi és Média Kollégiuma az eszéki magyar iskolaközpontban tartotta kihelyezett ülését. A Bellyei Horvát-Magyar Kultúrközpont szervezésében kultúrnapra került sor a járásban működő egyesületek részvételével. A HMDK március 15-ei központi ünnepségére Csúzán és Pélmonostoron került sor. Pélmonostoron, a Patria szállóban tanácskozott a Határon Túli Magyar Szervezetek Fóruma. A Hercegszőlősi járásban helyhatósági választásokra került sor.

Április

A vörösmarti református parókia gyülekezeti termében bemutatták a Gádorlakók c. dokumentumfilmet. Ivo Josipović köztársasági elnök fogadta az Eszék-Baranya Megyei Magyar Kisebbségi Önkormányzat küldöttségét. A Horvátországi Magyar Újságírók Szövetségének vezetősége is képviseltette magát a külhoni magyar újságírók lendvai találkozóján. A Fidesz-MPSZ a parlamenti választások második fordulójában elsöprő, kétharmados győzelmet aratott.

Május

A negyedik kétnapos Dályhegyi Virágfesztiválra került sor több ezer látogatóval. Pélmonostoron önkormányzati, a Bellyei és a Darázsi járásban pedig helyhatósági választásokat tartottak. Ivanovci adott otthont a kilencedik Merki Ferenc Anyanyelvápoló Szemlének. A magyar Országgyűlésben megszavazták a kedvezményes honosításról szóló törvényt.

Június

Június 4-e a Nemzeti Összetartozás Napjává vált a magyar parlament döntése értelmében. Pécsett ebből az alkalomból emlékülést tartott a Határon Túli Magyar Szervezetek Fóruma, melynek házigazdája a HMDK volt. A lacházi Ady Endre Magyar Kultúregyesület Gyermektáncfesztivált szervezett Harasztiban. Szentlászlón az egész hétvégén át tartó falunapi rendezvényre került sor.

Július

A vajdasági Csókán találkoztak a Külhoni Magyar Újságíró-egyesületek Konvenciójának tagjai. A csúzai Jókai Mór ME gyermektánc-szemlét szervezett. Schmitt Pál, a magyar Országgyűlés elnöke zágrábi hivatalos látogatása során találkozott Jakab Sándorral, a HMDK elnökével.

Augusztus

A HMDK Szent István-napi központi ünnepségére a Laskói Általános Iskola sportpályáján került sor. Ötven gyermek nyaralt a Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrumban. A 15. „Vendégségben Budapesten” c. rendezvényen a dályhegyi és a szentlászlói magyarok is részt vettek. A Várdaróc Magyar Kultúregyesület harmadik alkalommal rendezett népitánc-fesztivált és először pálinkafesztivált.

Szeptember

Kopácson négy elsőssel újraindult a magyar nyelvű oktatás. Az eszék-rétfalusi Népkör MKE szervezésében 12. alkalommal került sor a Magyar Nap Eszéken elnevezésű rendezvényre. Bellyén tizenegyedszer hozták tető alá az ún. etnofesztivált. A Baranya-háromszög legnagyobb gasztrokulturális rendezvényére, a Kopácsi Halásznapokra 12. alkalommal került sor. Fogathajtó verseny, szüreti felvonulás és hegyibabfőző verseny is volt a csúzai Szüreti és Bornapokon.

Október

Schmitt Pál magyar köztársasági elnök a zágrábi Antall József-szobornál koszorúzott. A Vukovári Magyarok Egyesülete szervezésében harmadik alkalommal került sor a magyar népitánc-estre. Jubileumi, tizedik évfordulóját ünnepelte a Kiskőszegi Szüreti Fesztivál. Első ízben tapsolhattak egy egész estés magyar népitánc-bemutatónak a zágrábi magyarok. Kopácson irodalmi estet tartottak a budapesti Hitel c. folyóirat munkatársai. Október 23-án a HMDK képviselői az eszéki Hermann-villánál levő emléktáblánál koszorúztak, majd Kopácson került sor alkalmi műsorra.

November

Megalakult a Duna Régió Médiahálózat, a horvátországi magyar médiát a HunCro Médiaközpont képviselte. Csúzán és Várdarócon vendégszerepelt a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely. Sor került a Magyar Állandó Értekezlet IX. ülésére Budapesten. A vukovári magyarság szervezett formában emlékezett meg a város háborús áldozatairól, a megemlékezésen többek között Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár is részt vett. Pélmonostor város napján díszülésre és különböző programokra került sor, a Magyar Katolikus Nőegylet átvehette a város emlékplakettjét. Kopácson tisztújító közgyűlést tartott a Horvátországi Magyar Újságírók Szövetsége.

December

Bemutatkozó látogatást tett a horvátországi magyar szervezeteknél Iván Gábor zágrábi magyar nagykövet. Első ízben rendeztek Laskón töltöttkáposzta-főző versenyt. A laskói Petőfi Sándor MKE szervezésében hatodszorra került sor az Adventi Kórustalálkozóra. Sikeresen lezajlott a HunCro Médiaközpont szervezte Barkóca Gyermeknap a Laskói Általános Iskolában.