„Ez a díj könyvtárunk, kollégáim és a horvátországi magyar könyvtárosok elismerése is”

0
25

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete a kaposvári vándorgyűlésen emlékérmet adományozott Rabbi Zsoltnak, a Pélmonostori Városi Könyvtár keretében működő Horvátországi Magyarok Központi Könyvtára vezetőjének.

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete 1969 óta évente megrendezi vándorgyűlését, amely az adott év legnagyobb szabású szakmai rendezvénye. A vándorgyűlésre a könyvtáros szakma minden területéről érkeznek résztvevők, nemcsak Magyarországról, hanem a környező országok magyarlakta vidékeiről és más európai országokból is, és jelen vannak az egész világot átfogó könyvtáros szervezet, az IFLA vezető képviselői is. A plenáris ülésen neves kutatók tartanak előadásokat, a szakmai napon pedig az egyesület szervezetei által rendezett programokon vitatják meg az aktuális kérdéseket. A vándorgyűlés nemcsak szorosan vett szakmai rendezvény, hanem alkalmat kínál a személyes beszélgetésekre, találkozásokra, kapcsolatok kialakítására, kulturális programokon való részvételre, a rendezvénynek helyet adó város-megye nevezetességeinek megismerésére is.

Az idei vándorgyűlésre július 14-16. között került sor Kaposváron, több mint 600 résztvevővel. Az eseményen részt vett Rabbi Zsolt, a Pélmonostori Városi Könyvtár keretében működő Horvátországi Magyarok Központi Könyvtárának vezetője is, akit a Magyar Könyvtárosok Egyesülete emlékéremmel tüntetett ki.

– Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a vándorgyűlésen átvehettem az emlékérmet, ez a díj könyvtárunk, kollégáim és a horvátországi magyar könyvtárosok elismerése is – nyilatkozta lapunknak Rabbi Zsolt kitüntetése alkalmából.

A Drávaszög területén ma egyedül a pélmonostori magyar könyvtár áll nyitva rendszeresen az olvasók előtt. Állománya jelenleg mintegy 7000 könyvet tartalmaz: gyermek- és ifjúsági irodalmat, felnőtteknek szóló irodalmat, szórakoztató irodalmat magyar és külföldi szerzőktől, egyszóval mindent, ami érdekelheti az olvasóközönséget. Magyar könyvállományát többek között a Bethlen Gábor Alap, a Márai-program, Eszék-Baranya megye, valamint a Horvát Kulturális és Médiaügyi Minisztérium támogatásának köszönhetően bővíti. Együttműködik más horvátországi és anyaországi magyar könyvtárakkal, illetve oktatási és kulturális intézményekkel.

Legfontosabb célja, hogy óvja és erősítse a horvátországi magyarság nyelv- és íráshasználatát, támogassa az olvasás és a könyvek iránti szeretetet.