Évzáró ünnepségek, érdekes rendezvények országszerte

439
08-split--1

A tavalyi utolsó lapszámunk megjelenése utáni időszakban több HMDK-s egyesület is kézműves foglalkozással, műsorral, télapóvárással és csomagosztással zárta az évet. Ezeket gyűjtöttük most egy csokorba.

Várdaróc
A Várdaróc Magyar Kultúregyesület a 2015-ös év folyamán több alkalommal is szervezett kézműves foglalkozást a gyerekek számára. Ilyen keretek között készülődtek az év legszebb ünnepére, a karácsonyra is. A szorgos kezek Berki Betília és Péter Cecília vezetésével karácsonyfa- és ablakdíszeket, érdekes figurákat készítettek. Természetesen a foglalkozás végére a „Télapó” is megérkezett, aki a résztvevőket egy-egy édességcsomaggal jutalmazta meg.
Micheli Zsolt, a kultúregyesület elnöke elmondta, az ünnepi foglalkozásokon főleg a gyermektánccsoport tagjai vesznek részt, akik emellett szorgalmasan járnak a próbákra és a föllépésekre is, így többek között ennek az igyekezetnek a jutalma volt az ajándékcsomag is.

08-vardaroc-1

 

Szentlászló, Kórógy
Szentlászlón a Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület szervezésében egy színes karácsonyi műsorra került sor, amelyen szó szerint a falu apraja-nagyja részt vett. Külön műsorral készültek az iskolások, az óvodások és az egyesület ifjúsági tánccsoportjának a tagjai is erre az alkalomra. Nem hiányoztak a hagyományos karácsonyi énekek és a modern tánc sem a repertoárból.

szentlaszlo

 

Kórógyon a Tordinci járás és a járási magyar kisebbségi önkormányzat szervezett karácsonyváró ünnepséget, amelyen a faluban működő mindkét egyesület, vagyis a Kórógy Hagyományőrző Egyesület és az Ady Endre Kultúregyesület tagjai is felléptek.

08-korogy

 

Ünnepek a vukovári magyaroknál
Heti rendszerességgel tartják összejöveteleiket a vukovári magyarok, akik igazán sokrétű tevékenységet folytatnak: népdalkórusuk tagjai rendszeresen gyakorolnak, magyar nyelvtanfolyamot is indítottak, néptáncesteket és különböző rendezvényeket szerveznek. Az adventi időszak is mozgalmasan telt számukra: részt vettek a városi adventi vásáron, kórusuk egy adventi koncerten is föllépett, valamint a felújított székhelyükön is minden hétvégén összejöttek, hogy felelevenítsék a régi idők adventi szokásait.
Jakumetović Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnöke elmondta, fontos számukra, hogy a hagyományoknak megfelelően üljék meg ezeket az ünnepeket.
– A karácsony a szeretet és a család ünnepe, mi, egyesületi tagok pedig egy nagy családot alkotunk, amely minden fontos eseményt közösen ünnepel meg – mondta Jakumetović Rozália. 

08-vukovar-1

 

Magyar karácsonyi hagyományok Pakrácon
Pakrác városában 2015. december 28. és 2016. január 5. között számos eseményre került sor, ezek egyike volt az az adventi vásár is, amelyen ott voltak a Pakráci Magyarok Egyesületének tagjai is. A bemutatóasztalokon a magyar karácsonyi hangulatot igyekeztek megidézni. A legnagyobb elismerést viszont az év végi ünnepi alkalmak nélkülözhetetlen ételével, a töltött káposztával érdemelték ki, amiből nagy mennyiséget készítettek, de az utolsó gombócig elfogyott. A pakráciakhoz ezen a napon drávaszögi és daruvári magyar vendégeik is csatlakoztak. 

08-pakrac

 

Évzárók a tengermelléken
A Split-dalmát megyei HMDK-szervezet hagyományos karácsonyi évzáró műsorára december 20-án került sor. Az egyesület székhelyén mintegy harminc gyerek jelent meg szülei és nagyszülei kíséretében, és izgatottan várták a Télapó érkezését. Mielőtt ez megtörtént volna, az egyesület alelnöke, Tripolszki Anikó köszöntője után a népdalkör legújabb műsorával örvendeztette meg a közönséget. A télapós csomagosztás után a Tripolszki Anikó által készített hagyományos magyar sütemények mellett folytatódott a társalgás.

08-split--5-copy

 

A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesülete egy év végi batyubállal zárta egész esztendei tevékenységét. A jó hangulatú összejövetel kezdetén azt is megbeszélték, hogy január folyamán tartják meg tisztújító közgyűlésüket, és arról is szó volt, hogy terveik között szerepel egy új székhely keresése is, mert a mostani a negyedik emeleten található, ami az idősebb tagoknak gondot jelent.

08-rijeka

 

{fcomments}