Évzáró rendezvény Nagypiszanicán

0
502
Szombaton tartotta évzáró rendezvényét az 500 éves református múltra visszatekintő nyugat-szlavóniai település magyarjait tömörítő Nagypiszanicai Magyarok Közössége. A rendezvényen a házigazdákon kívül részt vettek még kórógyi, daruvári és kiskőszegi vendégcsoportok is.

A Nagypiszanicai Magyarok Közössége tavaly ősszel döntött úgy, hogy kilép a MESZ-ből, és a HMDK tagszervezeteként működik tovább. Utóbbiban kiváló partnerre és támogatóra találtak, így egy igencsak sikeres évet zárhattak.

09-1Az évzáró rendezvény népes közönsége előtt a helyiek csoportjai mellett a Kórógy Hagyományőrző Egyesület kis táncosai, a Daruvári Magyarok Közösségének kórusa és a kiskőszegi HMDK tánccsoportja, a Kiskőszegi Kisasszonyok és Legények mutatkoztak be.

Berkes Zlata, az egyesület elnök asszonya elmondta, egy eredményes esztendő van mögöttük, sok fellépéssel. A legemlékezetesebb esemény számukra a budapesti kirándulás volt, amit a HMDK támogatásával valósíthattak meg.

09-nagypiszanica-1– A magyarságunk megerősítését szolgáló kirándulásokra valóban nagy szükségünk van. Fontos, hogy még jobban megismerjük épített és kulturális örökségünket, a történelmünket – mondta Berkes Zlata, aki hozzátette, az egyesületnek saját zenekara van, gyermektánccsoport, asszonykórus működik. A magyar kormány támogatásának köszönhetően Petőfi-ösztöndíjas segíti a munkájukat, aki ingyenes magyarnyelv-tanfolyamot tart, így most minden segítséget megkapnak céljaik megvalósításához.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Fredi Pali, a Nagypiszanicai járás elöljárója, Tot Ana, a járási tanács elnöke, Zorica Vasić elöljáró-helyettes, Jankovics Róbert parlamenti képviselő és Matijević Olivér, a HMDK országos szervezetének titkára.

09-nagypiszanica-5Beszédében Fredi Pali elöljáró megköszönte Jankovics Róbert parlamenti képviselő sikeres közbenjárását a területfejlesztési miniszter asszonynál, aki nagylelkű anyagi támogatással segítette a járási egyesületek jövőbeli központjának befejezését. (mt)