Évről évre kevesebb az iskolás Horvátországban

0
82

Szeptembertől közel 200 osztállyal kevesebb indul Horvátországban, mint három évvel ezelőtt. A drasztikus fogyás oka a negatív demográfiai trendekben és az elvándorlásban keresendő.

Idén szeptemberben 38 000 kisdiák kezdheti meg tanulmányait valamelyik horvátországi általános iskolában. Összehasonlításként: ez a szám 2016 őszén még 42 000 körül mozgott. Ha osztályonként 20 gyermekkel számolunk, hamar rájövünk, hogy három év alatt 200 tanulócsoporttal lett kevesebb. Ennek fő oka a negatív demográfiai trendekben keresendő, hiszen az országban egy szülőképes nőre 2018-ban átlagosan csak 1,42 élve született gyermek jutott, ami kevesebb az uniós átlagnál.

A demográfiai mutatók az adriai szigeteken és a gazdaságilag elmaradottabb vidékeken a legrosszabbak. A távolabbi szigetekről már a múlt század elején megkezdődött az elvándorlás, mely a mai napig tart. A lakosság megtartása érdekében az állam már az 1990-es évek óta kiemelt figyelmet fordít a kisiskolákra, ezért akár egy tanulóval is működtet tanintézményeket.

Ami a horvátországi magyar iskolákat illeti, a tanulók létszáma az előző évekhez hasonlóan alakul.

Óvodásból több van

Ami az óvodásokat illeti, az előző évek negatív trendjeivel szemben idén növekszik a gyerekek létszáma a drávaszögi ovikban. A térségben működő 8 intézménybe 704 gyermeket írattak be a szüleik, ez 58-cal több, mint tavaly. A magyar ovisok száma is nőtt, Csúzán és Vörösmarton összesen 22, míg Kopácson, Laskón és Várdarócon 35 kisgyerek jár majd óvodába idén szeptembertől.

Idén is segítik a tanulási nehézségekkel küszködő diákokat

Eszék-Baranya megyében idén is indul az oktatási segédprogram, melynek célja a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek segítése. A részben uniós forrásokból fedezett program keretében 240 segítő gondoskodik majd a tanulási problémákkal küzdő általános és középiskolás gyerekekről. A feladatuk a házi feladatokban és a tanulásban való segítéstől szükség szerint akár a gyerekek hazakísérésig terjedhet, minden attól függ, hogy az adott gyermeknek mire van szüksége. Ilyen asszisztensekkel szinte minden, a megyében működő iskolában, így magyar tannyelvű iskoláinkban is találkozhatunk.