Évi közgyűlés a zágrábi Ady Körben – csatlakozni fognak a HMDK-hoz

70

Szombaton tartotta meg évi közgyűlését a zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör, amelyen a tartalmi és pénzügyi beszámolók mellett döntöttek a HMDK-hoz való csatlakozási kérelem benyújtásáról is.

A közgyűlésen elhangzott, hogy az Ady Endre Magyar Kultúrkör gazdag és eredményes évet tudhat maga mögött, melynek során méltóképpen megünnepelték az egyesület megalakulásának a 90. évfordulóját is.

Az ülés megható pillanata volt, amikor a résztvevők vastpassal emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt Szabó Margitról, aki a nagy múltú zágrábi magyar egyesület elnökhelyettesi tisztségét töltötte be. Majd Szirovica Lajost üdvözölték, aki már pontosan hatvan éve tagja az egyesületnek.

A közgyűlés határozata alapján Szabó Margit asszony tiszteletére az Ady Kör székházának nagyterme mostantól a Margit-terem nevet viseli, továbbá új elnökhelyettest választottak Balázs-Piri Zoltán személyében, aki a zágrábi magyar kisebbségi önkormányzat elnöki funkcióját is ellátja.

A tanácskozást dr. Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi nagykövete és Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, parlamenti képviselőnk is megtisztelte jelenlétével.

– Nagy öröm a HMDK számára, hogy a tagszervezeti státusz által a jövőben még szorosabb lehet az együttműködésünk a zágrábi magyarsággal. Mindenképpen azt fogom kérni a HMDK elnökségétől, majd a közgyűlésétől, hogy egyhangúlag fogadjuk be az Ady Kört a HMDK tagszervezetei közé – nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert, aki a közgyűlésen is az egyesület iránti elismerését fejezte ki.

– Amennyiben a HMDK vezetősége elfogadja kérelmünket és tagszervezetei közé fogadja az Ady Kört, attól kezdve nem függetlenek, hanem „csapatjátékosok” leszünk mi is, a magyarság nevében és a magyarság érdekében csatlakozunk – nyilatkozta lapunknak Molnár László, a zágrábi magyar szervezet elnöke, hozzátéve, az ernyőszervezetbe való felvételi kérelmük számos egyeztetést és tárgyalást követően született meg, közgyűlésük egyhangú döntése alapján.