Évi közgyűlés a fiumei magyaroknál

0
44

Éves közgyűlést tartott a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesülete, ahol értékelték az elmúlt időszak programjait és ismertették a jövőbeli terveket.

A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesülete az egyik legrégebb óta működő alapszervezet. Két éve sikerült saját székházba költözniük, a szecessziós stílusban épült, impozáns Anna-villa ad helyet az egyesület programjainak, így a közgyűlésüket is itt tartották. Az évi rendes közgyűlésen beszámoló hangzott el a 2021-es programokról, valamint egyeztettek az előttük álló feladatokról.

Heti szinten találkoznak

A fiumei magyarok két aktív szakcsoportot működtetnek, az egyik a festőkör, a másik pedig az irodalmi-drámacsoport, amelynek a tagjai heti rendszerességgel találkoznak az egyesület székhelyén. Az irodalmi csoport keretei között játszóház működik a gyerekek számára. Az éves rendes közgyűlésen a beszámolókat követően a közeljövő programjairól is beszéltek.

– Jelenleg nagy lelkesedéssel készülünk egy kirándulásra, amelynek keretében kiállítási anyagokat viszünk a vinkovcei és a dályhegyi magyarokhoz. Ezeket az eseményeket mindig nagyon várjuk, hiszen fontos, hogy ápoljuk a barátságot más magyar egyesületekkel is, és megosszuk egymással a tapasztalatainkat. Ezenkívül hamarosan sort kerítünk a megyében élő kisebbségek költészeti fesztiváljára, ami egy sokéves hagyománya az egyesületünknek, és amelyre a járványügyi korlátozások miatt az elmúlt két évben sajnos nem kerülhetett sor. Idén ezt mindenképp folytatni kívánjuk – mondta el lapunknak Šibalin Klepac Zdenka, a szervezet elnöke.

Folytatják továbbá a magyar népmesék horvátra fordítását és kiadását is. A közgyűlésen felmerült az az igény, hogy az augusztus 20-ai nemzeti ünnepünkön magyar nyelvű szentmisét hallhassanak az egyesületi tagok, amit mindenképpen szeretnének megvalósítani.

A közgyűlésen részt vett Jankovics Róbert, a HMDK elnöke is.