Éves közgyűlést tartott a Pécsi Akadémiai Bizottság

39

A Pécsi Akadémiai Bizottság 2024. február 23-án megtartotta év eleji közgyűlését, ahol kiemelték a határon túli magyarokkal való egyre szorosabb együttműködést. A közgyűlésen részt vett dr. Lehocki-Samardžić Anna professzor asszony is, az eszéki tudományegyetem tanára és a PAB eszéki területi képviselője.

A közgyűlésen részt vett Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke is, akinek köszöntő beszédében többek között elhangzott az is, hogy az MTA 2024-es központi rendezvénye Pécsett lesz. Külön kiemelte az MTA által irányított, középiskolásoknak szervezett programokat is. Font Márta professzor asszony, a PAB egyik alelnöke a jubileumi évre tervezett programokról számolt be, illetve a határon túliakkal való szorosabb együttműködést emelte ki mint a PAB egyik erősségét.

A Glotta Nyelvi Intézet 10 éves jubileumára a PAB székházában kerül sor

A közgyűlésen részt vett Lehocki-Samardžić Anna professzor asszony is, az eszéki tudományegyetem tanára és a PAB eszéki területi képviselője is.

– Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a Pécsi Akadémiai Bizottságban képviselhetem a horvátországi magyar kutatókat és tudósokat, ezért igyekszem minden közgyűlésen és minden megbeszélésen aktívan képviselni a horvátországi köztestületi tagokat. A PAB-ban való jelenlétünk rendkívül fontos, mert így tudjuk népszerűsíteni kutatásainkat, munkásságunkat és általában a horvátországi magyar tudományosságot. A PAB-nak a határon túli, pontosabban az eszéki körzethez tartozó tudósok támogatása abban is megnyilvánul, hogy a Glotta Nyelvi Intézet fennállásának 10. évfordulóját éppen a PAB-ban fogjuk megünnepelni Pécsett, a Magyar Tudományos Akadémia és a határon túli régiók jeles képviselői körében – nyilatkozta lapunknak a professzor asszony, aki megköszönte a PAB elnökségének szakmai támogatását, ami nemcsak az anyaországi tudós társadalomhoz való tartozásukat erősíti, hanem egyfajta biztonságérzetet nyújt, hogy bátran vállalhatják tudományos álláspontjukat.