Éves közgyűlés a pakráci magyaroknál

0
27

Múlt héten a Jankovich-kúriában került sor a Pakráci Magyarok Közösségének éves közgyűlésére, amelyen többek között arról is tárgyaltak, hogy folytatják identitásmegőrző munkájukat.

A Pakráci Magyarok Közössége az egyik legaktívabb magyar szervezet a nyugat-szlavóniai szórványban. Tagjai igyekeznek minden rendezvényen ott lenni és képviselni a magyarságot. Rendszeresen járnak Magyarországra is, hogy mélyítsék és szorosabbra fűzzék kötelékeiket az anyaországgal és új ismeretségeket szerezzenek.

A Közösség tagjai a tavalyi évben is számos meghívásnak tettek eleget. Fa Josip, a Pakráci Magyarok Közösségének elnöke ezek közül a legjelentősebbeket említette, így például a kisebbségi szervezetek találkozóját Sirač településen, illetve a Pakrác város által szervezett rendezvényeket. Beszámoltak arról is, hogy májusban egy év kihagyás után ismét sor került a pakráci magyar napra, de ezenkívül több, a lipiki, a dežanovaci, az újgráci magyar eseményeken is részt vettek, valamint mint minden évben, most is képviselték magyarságunkat az ország legnagyobb kisebbségi szemléjén Lipovljaniban.

A rendezvényeiket és vendégszerepléseiket a zágrábi Kisebbségi Tanács, a budapesti Bethlen Gábor Alap, Pakrác város és Pozsega-Szlavón megye támogatásából valósították meg.

Az idei évre szóló terveiket is vázolták, igyekeznek most is minden meghívásnak eleget tenni.

A közgyűlésen részt vett Anamarija Blažević, Pakrác város polgármestere, aki elismerően beszélt a magyar szervezet munkájáról. Mint mondta, egy kisszámú, de annál aktívabb közösségről van szó, amelynek a tagjai rendszeresen részt vesznek a vidék eseményein, és szívesen közreműködnek minden programban. Hozzátette azt is, hogy ahogy eddig, úgy a továbbiakban is számíthatnak a város támogatására.

Az ülés végén a nőnap alkalmából minden hölgytagjukat és a vendégeket egy-egy szál szegfűvel köszöntötték fel.