Éves konferencia a Kárpát-medencében élő magyarok jogvédelméről

0
58

A Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) november 28. és 30. között rendezte meg a Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében című rendes éves konferenciáját Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán. A tanácskozáson Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke is részt vett.

Csóti György, a KJI igazgatója köszöntőjében a határon túli magyarság jogvédelmének szükségességéről szólva a többi között arról beszélt, hogy a hét szomszédos ország közül háromban nem kell súlyos problémákkal szembesülnie az ottani magyarságnak. Szlovákiában és Romániában ezzel szemben szerinte súlyos a helyzetük, Ukrajnában pedig még „a fizikai létüket is veszélyeztetik”. Célként jelölte meg, hogy kollektív jogaikkal, köztük az anyanyelvhasználat jogával élni tudjanak a határon túliak.

Csóti György

Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyekkel foglalkozó miniszterelnöki megbízott felszólalásában többek között azt mondta: 2010 óta a határon túli magyarok magyar állampolgárságával, választójogával és az autonómia iránti igényükkel kapcsolatban már egyetértés van. A kormány a 2010 előttihez képest nagyságrendekkel több támogatásban részesíti a Kárpát-medencei magyarságot, valamint alaptörvénybe foglalta, hogy az anyaország felelősséget visel értük.

Mucsi Géza, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának politikai tanácsadója részletesen ismertette a kormány nemzetpolitikai céljait, intézkedéseit és azok eredményeit. Hangsúlyozta, azok a magyar identitás erősítését, a családok támogatását és a helyi gazdaság fejlesztését tűzték ki célul.

A háromnapos tanácskozáson szó volt a kisebbségi jogvédelem területén várható fejleményekről is.  

A konferencia második napja a Kisebbségi Jogvédő Intézet partnereinek beszámolóival folytatódott, itt felszólalt Matijević Olivér is a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége képviseletében.

– Horvátországban azon szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nemigen érnek minket jogsértések. Felszólalásomban éppen ezért inkább a kisebbségi önkormányzatokkal kapcsolatos jogokról beszéltem – mondta Matijević Olivér, aki emlékeztetni szeretné közösségünk tagjait, hogy amennyiben úgy érzik, sérülnek jogaik, forduljanak hozzá bizalommal.