Évértékelő közgyűlést tartott a HMDK Gazdaköre

85

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének Gazdaköre kedden tartotta évi közgyűlését, melyen elhangzott, eseményekben gazdag esztendő van a szervezet mögött.

Az évi közgyűlésre a kiskőszegi kultúrotthonban került sor. Szabó Attila, a Gazdakör elnöke köszöntötte a résztvevőket, többek között Veres Judit Ágnest, aki a magyar Agrárminisztérium képviseletében volt jelen, és Rittlinger Józsefet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviselőjét.

Az ülés keretében levetítették a szervezet falugazdászai, Tarnai Attila és Bicó Valentina által készített videót, amelyben a Gazdakör idei tevékenységéről számoltak be.

Idén is sikerült megrendezni hagyományos programjaikat, amelyeket kapcsolatépítés céljával szervez az egyesület: a gazdabált és a kolbászfesztivált, valamint a parasztkonyha elnevezésű rendezvényt. A Magyarok kenyere program keretében nyáron búza-összeöntési ünnepélyt tartottak. A búzaadományból lisztet őröltettek, amit magyar tannyelvű iskoláink között osztottak szét. Júniusban házigazdái voltak a magyar Agrárminisztérium Kincses Pince nevű borfesztiváljának Crikvenica városában. A szervezet képviselői számos szakmai rendezvényen vettek részt az anyaországban és Kárpát-medence-szerte egyaránt, erősítve a gazdaszervezetek közti együttműködést. Folytatták a vándorbölcső-programot, melynek keretében fabölcsőt kölcsönöztek a gyereket vállaló magyar szülőknek. A Schams Ferenc Terv részeseiként a hazai borászatok népszerűsítése és fejlesztése érdekében borkóstolókat és kirándulásokat szerveztek 2023-ban is. A HMDK Gazdaköre bővítette falugazdászainak számát, idén már két szakember áll a horvátországi magyar gazdák, termelők rendelkezésére pályázatírás, tájékoztatás és tanácsadás, valamint különböző programok szervezése terén. A Gazdakör idén is számos szakmai kirándulást, előadást és tanfolyamot tartott, melyek termelőink fejlődését szolgálják.

Folytatták az együttműködést a horvátországi magyarság érdekében tevékenykedő szervezetekkel (HMDK, CED, Economica Hungarica Alapítvány), valamint az anyaországi és Kárpát-medencei gazdaszervezetekkel is. 

A napirend utolsó pontjaként a jövő évi tervekről is tárgyaltak, a lényeg, hogy 2024-ben is meg szándékoznak rendezni hagyományos programjaikat.

A HMDK Gazdaköre tevékenységét 2023-ban is a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárminisztérium támogatásával valósította meg.