Európa-nap Eszéken is

194
09-europa-nap

A magyar EU-elnökség alkalmából az idei  Európa-nap központi ünnepsége Budapesten lesz május 8-án. A magyar kormány úgy döntött, a közös Európa örömét megosztja a szomszédos országokkal is, így egy időben még hét városban, köztük Eszéken is nagyszabású ünnepséget szerveznek.

A magyar kormány horvátországi partnere az eszéki székhelyű Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége, éppen ezért Horvátországból Eszék városára esett a választás. Így május 8-án nagyszabású Európa-napi ünnepségre kerül sor az óvárosi Szentháromság téren – hangzott el többek között az eszéki Városházán tartott megbeszélésen, amelyen a program szervezői vettek részt.

Az Európa-nap a hét város – Sepsiszentgyörgy, Magyarkanizsa, Nagyszőlős, Lendva, Párkány, Alsó- és Felsőőr, valamint Eszék – építészetét, közösségi tereit, gasztronómiáját, kulturális gyökereit mutatja be személyes történeteken, városi legendákon, hagyományokon, a helyi emberek gondolatain keresztül.

– Az eszéki program célja a város és a régió európai értékeinek, valamint a magyarok és a horvátok együttélésének a bemutatása. Egy egész napos programmal készülünk a várossal közösen, ahol magyar festőművészeink, kézműveseink, művészeti együtteseink is alkalmat kapnak a bemutatkozásra – nyilatkozta Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke.

A Duna-Tv is figyelemmel kíséri a nap eseményeit, és egy tematikus műsor keretében közvetít a helyszínekről, bemutatva a többnemzetiségű települések életét és kulturális sokszínűségét.

A megbeszélésen részt vett Krešimir Bubalo polgármseter is.