Európa-nap 2011 – Természetesen együtt!

229
europa_nap_plakat_feher_alapon


Eszék – A fenti szlogen szimbolizálja a május 8-ai Európa-napot, amikor a budapesti központi rendezvény mellett hét ország hét városában, köztük Eszéken is, együtt ünnepelhetjük Európa napját. A Duna Televízió pedig egy nyolcórás műsor keretében szimbolikus híddal köti össze a hét várost, és délelőtt tíz órától élőben közvetít a helyszínekről. Bemutatja az ott zajló programokat, a város és az ott élők életéből ad ízelítőt.

A Természetesen együtt! szlogen jól szimbolizálja az esemény filozófiáját, miszerint természetes, hogy együtt ünnepelünk, hiszen mindannyian Európa részei vagyunk, és természetesen együtt élünk, horvátok, osztrákok, magyarok, románok, szerbek, szlovákok, szlovének és ukránok – szimbolikusan megelőlegezve ezzel hazánk, Szerbia és Ukrajna tagságát.

 

Egész napos program Eszék óvárosába

Mint ahogy a többi ország helyszínein, úgy Eszéken is május 8-án, vasárnap egész napos gasztronómiai és kulturális programmal készültek a szervezők: a budapesti Hungarofest, Eszék városa és a HMDK.

– Az eszéki óváros Szentháromság terén délelőtt tíz órától félszáz standon kézművesek, termelők, borászok és süteménykészítők kínálják portékájukat, és most lesz a régiségek vására is. A szabadtéri színpadon több órás kultúrműsor keretében mutatkoznak be az eszéki és a környékbeli horvát és magyar táncegyüttesek, kórusok. Amatőr festőművészeinket is megnézhetjük alkotás közben. A dárdai Horvát Ilonka pedig halpaprikásfőző tudományát mutatja be. Régi csendőregyenruhába öltözött emberek járják a teret, és akár egy rövidebb városnéző körutat is tehetünk az 1926-os nosztalgia-villamoson, amely igazi attrakciónak számít, már csak azért is, mert minden alkatrésze eredeti. Az esti órákban pedig a Wast End Generation együttes és a kórógyi Aranycsárdás zenél, és a nap zárásaként Miroslav Škoro ad koncert – nyilatkozta Déra Nándor, a program egyik koordinátora, HMDK-s szervezőbizottság tagja.

 

Élő közvetítés a Duna Tv-ben

Azok sem maradnak le az eseményekről, akik személyesen nem tudnak ott lenni a helyszínek valamelyikén, mert a hetedhét országra szóló eseményről a Duna Televízió délelőtt 10 órától élőben is közvetít. A hét ország hét városából és a budapesti stúdióból jelentkeznek majd munkatársaik, bemutatják az ott zajló programokat, a kulturális, gasztronómiai és sporteseményeket. A nap folyamán többször is kapcsolják élőben a hét helyszínt: Sepsiszentgyörgyöt, Magyarkanizsát, Lendvát, Alsó- és Felsőőrt, Párkányt, Nagyszőlőst és Eszéket. Sepsiszentgyörgyön a Szent György Napok rendezvény záró napjáról jelentkeznek, Eszéken a régi időkbe röpítik vissza a nézőket, Alsóőrön egy szoboravatásba kapcsolódhatunk be, Nagyszőlősön megmutatják azt a termet, ahol Bartók Béla először adott koncertet, Lendván a vidék egyik ismert borászatából jelentkeznek be, Magyarkanizsán a vajdasági ételek lesznek „terítéken”, Párkányban pedig a Ghymes együttes mutatkozik be.

Személyesen vagy televíziós közvetítésen keresztül, legyen Ön is részese a május 8-i Európa napnak!