Európa legdrágább autógáza

376

Múlt csütörtökön a gázüzemű autók tulajdonosainak megrökönyödésére a gáz ára 5,30 kúnára emelkedett, ami azt jelenti, hogy a 2009 májusa óta számított drágulás már 63 százalékos. Múlt év májusában még 73 000 gázüzemű személygépkocsi  gurult az utakon,  számuk mára 59 ezerre csökkent – olvasható a net.hr internetes portálon.

Az áremelkedés azért elfogadhatatlan, mert a cseppfolyós gáz az olajfinomítás során keletkezett melléktermék, és Horvátországban évente 400 ezer tonna termelődik, ami meghaladja a szükségleteket, a fölösleget külföldre szállítjuk. Ott viszont a mi gázunk literjéért 4, illetve 4,5 kúnát kell fizetni (Bosznia, illetve Szerbia), ezért érthetetlen, hogy miért kerül nálunk 80 lipával többe.

A gáz nálunk jelenleg drágább, mint Belgiumban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában vagy Spanyolországban, de kevesebbet kell fizetniük a hazánkhoz hasonló országok polgárainak a cseh, bolgár, román, lengyel kutakon.

A cseppfolyós gáz árára mindig is hatással volt a 95-ös benzin árának változása, de arról volt szó, hogy nem haladhatja meg annak 50 százalékát. Az EU-ban legalábbis így van, nálunk viszont már a 60 százaléknál tart.