Etnografska zbirka u Vardarcu postala je zaštićena kulturna vrijednost

0
32

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, krajem studenoga, uvrstilo je na Listu zaštićenih kulturnih dobara etnografsku zbirku u vlasništvu Kulturno-umjetničkog društva Vardarac.

Zbirka koja se sastoji od 341 komada čini presjek bogate i raznolike etničke kulture Vardarca i okolice. Pored značajnog broja tekstilnih komada za kućanstvo, može se pronaći i više komada nekadašnje narodne nošnje. Najveći dio zavičajne zbirke čine razna pomagala za obradu zemlje i uzgoj životinja. Zanimljivu skupinu čine i predmeti koji su se upotrebljavali pri sječi trske, kao i, u našem kraju, jedinstvena zbirka pokrivala za glavu. Osim toga, zbirka sadrži još i vrijedne i jedinstvene dokumente, kao na primjer originalan primjerak Uredbe o pravima kmetstva ugarsko-hrvatskog kralja Josipa II.

-Katalogizaciju zbirke napravili su djelatnici konzervatorskog odjela Osijek, što je trajalo nekoliko mjeseci, a nakon toga smo podnijeli zahtjev – rekao je Žolt Micheli, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva Vardarac, koji je dodao i to kako jedan ovakav posao uvijek bolje stvara i povezuje zajednicu jer mnoge, često puta i u strahu čuvane, obiteljske relikvije i predmete donirali su mještani, što sada čini jedinstvenu cjelinu o prošlosti sela.

Rekao je još i to kako su prikupljanje predmeta svojevremeno inicirali dr. Károly Lábadi i Klára Lábadiné Kedves i uz njihovu pomoć je 2008. godine otvorena prva etnografska zbirka. Kada je ruševna zgrada nekadašnje škole crkvena zajednica iz Vardarca predala na korištenje DZMH, pa su 2011. godine započeli obnovu zgrade, odmah se rodila zamisao kako bi se ovdje uredila etnografska zbirka.

– Zbirka se neprestano povećavala, a prilikom obnove zgrade, uspjelo se sačuvati školski namještaj i oprema. Tako smo do službenog otvaranja obnovljene zgrade već napunili dvije nekadašnje učionice, a u jednoj smo uredili i školsku zbirku – rekao je Žolt Micheli, dodajući kako je sada najvažniji zadatak očuvanje predmeta, što treba obaviti jedna specijalizirana tvrtka.