Eszéknek van a legszebb városi parkja

87

Az eszéki Sakuntala lett a legszebb városi park a horvát polgárok választása szerint. A „versenyben” 18 város és két járás 27 parkja vett részt, a Sakuntala 12 szavazattal előzte meg a második helyen végzett vinkovcei parkot.

A városi köztisztasági cég, az Unikom kertészei rendkívül lelkiismeretesen és nagy szakértelemmel gondozzák a város zöld területeit, az eredményről minden járókelő meggyőződhet, így nem meglepő, hogy a Horvátország legszebb parkjának járó jelölést a 2018-ban felújított Sakuntala park kapta. A 3744 négyzetméteren elterülő parkot 7000 tő évelő és egynyári virág díszíti, amelyek jól kiegészülnek a különböző cserjékkel. Az automata öntözőrendszer éjszakánként gondoskodik a növények megfelelő vízellátásáról.

A parkot az eszéki szecesszió legnagyobb alakja, a zsidó származású Axmann Viktor építész tervezte. Az ő nevéhez fűződik az Európa sugárút (Europska avenija) épületeinek nagy része. Legjelentősebb alkotásának az Uránia mozi épületét tartják, amelynek a megépítéséért akkoriban (1912) több nemzetközi elismerést is kapott. Sajnos Axmann az első világháború után felhagyott a szecessziós stílusú építészettel, és inkább kevésbé díszes épületeket alkotott, mint például a városi gyufagyár épülete vagy a kórház némelyik pavilonja.

A park eredeti kinézete az idők során többször is változott, utoljára négy éve végeztek el rajta nagyobb rekonstrukciót. Kicserélték az elektromos és vízvezeték-hálózatot, felújították a parkolóhelyeket, egy pavilont alakítottak ki és 18 új lámpaoszlopot állítottak, felújították a szfinx-szobrokat és a névadó Sakuntalának, egy indiai mitológiai lénynek/lánynak a szobrát.