Eszékiek tervezik a tokiói olimpia skatepályáját

0
8

A tokiói olimpián fog először szerepelni hivatalos sportágként a Freestyle BMX és a gördeszka. A verseny lebonyolításához szükséges pályát öt horvát szakember állította össze, akik a szakmában a legjobbnak számítanak.

Egy év halasztás után idén rendezik meg a 2020-as nyári olimpiai játékokat Tokióban. A néhány hónap múlva esedékes ötkarikás játékok a világjárvány miatt számos szempontból eltérő lesz az eddig megszokottaktól: a lelátókon például nem lehetnek külföldi nézők, és a higiéniára az eddiginél is jobban fognak ügyelni.

Az idei világtorna viszont még egy szempontból különleges lesz: a rendezvényen most először léphetnek pályára az utcai sportok szerelmesei, azaz a gördeszkások és a Freestyle BMX-esek. A szóban forgó sportágak versenyének a lebonyolításához szükséges skatepályát horvát szakemberek állították össze a tokiói Ariake parkban. A választás nem véletlenül esett erre az öt fős eszéki csapatra, hiszen a sportágban a szakma legjobbjainak számítanak.

- Reklám -

A Pannonian Challenge-től az olimpiáig

Eszéken nagy múltjuk van az utcai sportoknak, itt szervezik ugyanis meg 1999 óta minden évben a Pannonian Challenge-t (Pannóniai kihívás). A verseny kezdetben csak az igazi utcakölyköket vonzotta, akik hobbiból trükközgettek BMX-en, gördeszkán vagy görkorin, esetleg a graffiti művészetének hódoltak, ám hamar felfigyelt a rendezvényre a nagyközönség is, amely mára világszínvonalúvá vált, ahol az utcai extrém sportok legjobbjai mérettetik meg magukat évről évre. Külön érdekesség, hogy a a tavalyi évben a Pannonian Challenge volt az egyetlen utcai extrém sportos világverseny, amit megtartottak, ezzel tovább öregbítve a találkozó hírnevét. Igaz, nézők nem voltak, de a világhálón bárki élőben követhette a Dráva-parti fenegyerekeket.

Az eszéki skatepályán kezdte pályafutását az az öt fős csapat is, amelyet felkértek az olimpiai játékok BMX skatepályájának a kialakítására. Félreértés ne essék, nem tapasztalt mérnökökről van szó, hanem olyan fiatalokról, akik fél életüket az akadálypályák meglovagolásával töltötték, ezért jól tudják, hogyan és milyen akadályokat kell elhelyezni az olimpiai pályán. A csapat élén Igor Vukadinović áll, aki BMX-versenyzőből versenybíróvá képezte át magát. A 28 éves eszéki fiatalember számos világversenyen bíráskodott már, ezért is kérték fel még 2018-ben a pálya megtervezésére. A nagy lehetőség viszont egy időre bizonytalanná vált, hiszen sokáig kérdéses volt, hogy lesznek-e Tokióban egyáltalán ötkarikás játékok. Vukadinović és társai április folyamán egy hónapot töltöttek a japán fővárosban, ahol, elmondása szerint, egy olyan, kihívásokkal teli pályát sikerült kialakítaniuk, amely méltó lesz a sportág olimpiai debütálásához. A versenyt, amin a világ 9 legjobb Freestyle BMX-ese mutatkozik be, július 31-én rendezik, a döntőre pedig másnap kerül sor.

Az olimpiáról egyenesen Eszékre

A világ legjobb BMX-lovasainak az olimpiai játékok után nem sok idejük lesz pihenni, ugyanis az ötkarikás játékokat a nemzetközi versenynaptárban épp az eszéki Pannonian Challenge követi. Az augusztus 11. és 15. közötti extrémsportfesztivált a szervezők biztosan megtartják, az viszont még a jövő rejtélye, hogy lesznek-e nézők. Az is kérdéses még, hogy az előző években megszokott, gazdag zenei programkavalkádra sor kerül-e. Az eszéki verseny közkedvelt a magyar BMX-esek körében is, akik rendszeres résztvevői a tornának, sőt a nemzeti BMX-válogatott is rendszeresen edz a Dráva-parti pályán.